poplava02

Udruga ‘U ime obitelji’ pozvala je HEP da otpiše račune za električnu energiju za veljaču i ožujak i tako pomogne najugroženijim kućanstvima koja su nedavno stradala u poplavama, izvijestila je dr. Natalija Kanački na konferenciji za novinare održanoj jučer u prostorijama Udruge.

“U nekoliko smo navrata obišli poplavljena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji kako bismo vidjeli razmjere štete i razgovarali sa stradalima u poplavama. S povlačenjem vodostaja vidljive su ogromne štete koje su nanesene privatnim i gospodarskim objektima te su svugdje tragovi razaranja. Mnogi stradali izrazili su bojazan i strah od nemogućnosti plaćanja velikih računa za električnu struju koje očekuju u sljedećem razdoblju s obzirom na da su upotrebljavali pumpe za izbacivanje vode i električne grijalice za isušivanje radi velike vlage”, rekla je dr. Kanački.

‘U ime obitelji’ stoga je zamolila HEP, da kao državna tvrtka, pokaže solidarnost s građanima, stradalima u poplavama i oprosti im račune za struju.

Ivan Grubar, voditelj Caritasa iz Sela pored Siska rekao je kako je u njihovom mjestu 21 kuća poplavljena te su još više poplavljeni dvorišni prostori. Tijekom poplava petnaest dana bilo je uključeno i pet do deset električnih pumpi u pojedinim kućanstvima. Mnogi nisu željeli uključivati aparate jer su se bojali računa, na što su ih i upozoravali. No, stradali nisu imali izbora i bili su prisiljeni koristiti se uređajima bez obzira na to koliko će struje potrošiti. Zahvalio je Caritasima – Zagrebačka i Dubrovačka nadbiskupija donirala je materijal za saniranje šteta, zahvalio je i Hrvatskoj radioteleviziji na donaciji namještaja, odjeće, hrane i drugih potrepština. Sada su ostali još računi za struju te stoga moli HEP da iziđe u susret.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Josip Prelošćan, također član Caritasa, rekao je kako su pogođene mnoge obitelji s više članova, s malom djecom. Šteta je bila velika, sve je popisano i sada se nastoji to sanirati. Donirani materijal iskorišten je za sanaciju kuća, dok ostali prostori okućnice nisu riješeni.

Autor: Sloboda.hr/Uimeobitelji.net
Foto: mup.hr