u ime obitelji željka markić krešimir planinić

Udruga „U ime obitelji“ danas je uputila prilog raspravi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora o odluci ministra kulture, dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, koja će se održati danas, 1. veljače 2016.

Udruga „U ime obitelji“ je tijekom proteke tri godine u više navrata Ministarstvu kulture skrenula pozornost na navedene činjenice.

Stručno povjerenstvo je u tri godine Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, 88% ukupnih sredstava, tj. 7.770.156 kuna dodjelilo samo 12 posto prijavljenih medija (18 od 143 prijavljena).

Od 18 spomenutih medija, barem njih 16 u društveno-političkim pitanjima zastupa liberalno-lijevi svjetonazor. Činjenicu da su financijska sredstva dodjeljivana medijima svjetonazorski bliskima bivšoj vlasti ilustrira činjenica da je svih 16 portala (Portal H-Alter, Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu – Fade In, Forum.tm (www.forum.tm), Portal Kulturpunkt.hr, Internetski portal VoxFeminae.net, Lupiga (www.lupiga.com), TV emisija „Cenzura“, www.booksa.hr, Radio Student, Crol.hr, Nepokoreni grad, Neovisni novinarski portal www.Tris.com.hr, Libela.org – portal o rodu, spolu i demokraciji, Portal Stav, RAD., Autograf) referendum o braku prikazivalo u negativnom svjetlu, kao i aktivnosti udruge U ime obitelji, koje nisu bile po volji bivšoj vlasti.

Stručno povjerenstvo u tri godine Javnog poziva bilo je većinski istog svjetonazora kao i udruge koje je odabiralo za dodjelu financijskih sredstva te je stoga s njima bila interesno povezano, a nekoliko puta i u očitom sukobu interesa.

Iz udruge U ime obitelji u prilogu Odboru također upozoravaju kako kriteriji Javnog poziva nisu bili dovoljno objektivni te su omogućili proizvoljnu interpretaciju članova Stručne skupine, te kako je stručno povjerenstvo za neprofitne medije neprofesionalno obavljalo svoj posao. Naime, prema zapisnicima provedbe natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima iz 2014. proizlazi da je svaki član povjerenstva imao samo pet (5) radnih dana da napiše 91 recenziju za 91 prijavljeni medij. To znači da je svaki član povjerenstva za svaku recenziju u prosjeku imao samo 20-ak minuta, pa zbog toga postoji osnovana sumnja jesu li prilikom odlučivanja o prijavama poštivani svi profesionalni standardi.

U privitku Priloga dostavljen je i prikaz dodijeljenih sredstava Javnog poziva za dodjelu sredstava neprofitnim medijima u 2013., 2014. i 2015. Tako su npr. portal H-Alter , Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu – Fade In i Forum.tm dobili svaki po 900 000 kuna tijekom tri godine. Portal Kulturpunkt.hr i Lupiga po 700 000 kuna, VoxFeminae.net 540 000 kuna, Crol.hr 440 000 kuna, Libela.org 140 000 kuna i Gong.hr 70 000 kuna.

Udruga U ime obitelji je tražila od novog ministra kulture, dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, da odredi objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima te da osigura da prijavljene projekte ocjenjuju stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezane s prijaviteljima projekata.

Prilog udruge “U ime obitelji” raspravi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu:

Prilog Udruge U ime obitelji raspravi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu 1. veljače 2016