imigranti_italija

Ministar unutarnjih poslova Italije Angelino Alfano izjavio je kako Europa ne može prati ruke od ove “sve očitije krize”.

Italija je u 48 sati “spasila” novih 4000 imigranata iz brodica u kojima su pokušali doći do Europe, rekao je Alfano u srijedu, pozivajući EU da pomogne riješiti ovu “sve očitiju krizu”.

“Stanje je sve gore i nema kraja dolascima brodova”, izjavio je Alfano. “Ovaj problem je ozbiljan i Europa se mora početi time baviti ozbiljno, jer ovo nije mediteranska već europska granica”.

Alfano kaže da u tijeku davanja svojih izjava dva trgovačka broda “spašavaju” brodice s 300 i 361 osobom.

Na drugom pak mjestu uočena je skupina od oko 1000 imigranata, među kojima je 90-ak žena i djece. Oni su također “spašeni” i odvedeni na Siciliju.

Italija je postala glavni ulaz u Europu za imigrante koji prelaze Mediteran, često u prenapučenim i lošim brodovima. Poboljšani uvjeti na moru i previranja u Libiji doveli su do povećanja broja imigranata, koji su u bijegu nakon što je pao Gadafijev režim, te su milicije preuzele kontrolu nad zemljom.

Za dolazak u Europu sprema se još do 600 tisuća imigranta

Alfano je rekao kako je ove godine spašeno 15.000 imigranata, a procjenjuje se da je u Libiji spremno još oko 300 do 600 tisuća imigranata na ukrcavanje u brodice, od čega mnogi dolaze iz Sirije. To je, kako je Alfano rekao, “najniža procjena Cecilie Malström, povjerenice Europske komisije za unutarnje poslove”.

“U ovom trenutku postoje mnogi šverceri, trgovci smrću koji zarađuju i profitiraju na račun ljudi, na račun smrti ljudi, pa čak i na račun našeg spašavanja, jer to čini put kraćim i tako isplativijim i manje riskantnim,” rekao je Alfano.

Talijanski brodovi uslijed operacije “Mare Nostrum” svakodnevno patroliraju u vodama između Sicilije i sjeverne Afrike.

Autor: Sloboda.hr/Portal Pandora