Novac

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana ožujka u Hrvatskoj su u blokadi bila 314.742 građanina s ukupnim dospjelim dugovanjima od 25,66 milijardi kuna, od čega se više od 54 posto odnosi na dugove prema bankama, a 13 posto prema središnoj i lokalnoj državi, dok je od ukupnog broja otvorenih računa građana blokirano oko 11 posto, piše HRT.

Podaci koje je obradila i na svojim mrežnim stranicama objavila Financijska agencija (Fina) pokazuju pritom da je gotovo polovica od ukupnog broja blokiranih građana u blokadi zbog dugova nižih od 10 tisuća kuna. Istodobno, njih manje od jedan posto ima dugove od po milijun i više kuna, a na njih se odnosi pola od ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Podaci Fine govore i o visokom porastu neizvršenih osnova za plaćanje građana, koji zbog nedostatka novčanih sredstava na računima imaju problema u podmirivanju dospjelih obveza.

Tako je u posljednje dvije godine iznos nepodmirenih dospjelih dugova građana povećan za 12,6 milijardi kuna, a broj građana s blokiranim računima za njih više od 102 tisuće. Iz Fine pritom napominju kako je jedan od razloga tom trendu zatvaranje obrta, zbog čega se dug obrta, umjesto na obrtu, nakon njegova zatvaranja, evidentira njegovom dotadašnjem vlasniku kao građaninu.

Od ukupnog broja građana u Hrvatskoj, njih 82 posto ili 3,5 milijuna ima otvorene račune, jedan ili više, te su zadnjeg dana ožujka ove godine građani imali ukupno 6,9 milijuna otvorenih računa. Od toga je blokiranih računa 736 tisuća ili 10,6 posto.

Izvor: M.L./HRT
Foto: Jutarnji.hr