Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je zamro nepuna tri mjeseca nakon njegova spektakularnog otvorenja. Iako su, u sklopu priprema za EPK, Grad Rijeka i svi ostali akteri tog procesa kulturu opetovano proglašavali važnom strateškom odrednicom lokalnog i regionalnog razvoja, samo tri tjedna “lockdowna” bila su dovoljna za gašenje 70-ak milijuna eura teškog projekta koji je trebao biti vrhunac riječke kulture te postati startna pozicija za novi uzlet.

U utorak je 59 od ukupno 70 zaposlenika trgovačkog društva Rijeka 2020. – EPK, koje je bilo zaduženo za operativnu i programsku provedbu projekta, doznalo da je dobilo otkaz. No, tu nije kraj – riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar najavio je da će se, osim u tvrtki Rijeka 2020, “privremeno obustaviti suradnje i s dijelom ljudi u kulturnim ustanovama Grada koji su zaposleni zbog rada na provedbi EPK programa”.

Također, zaustavljanje EPK će, po preliminarnim konzervativnim procjenama baziranim na silnim dogovorenim partnerstvima, neposredno ili posredno utjecati na egzistencije najmanje tisuću ljudi, u Rijeci i čitavoj Hrvatskoj, od pojedinaca, umjetnika, udruga, malih tvrtki, pa do čitavih lokalnih zajednica (općina i gradova) koji su tijekom ove godine trebali biti uključeni u provedbu projekta. Nažalost, ni tu ne staje crni niz za riječku kulturu, jer pod upitnik dolazi i onaj njen dio izvan EPK, a to su sredstva za takozvane javne potrebe u kulturi, koja godišnje iznose oko tri i pol milijuna kuna. U intervjuu za Novi list pročelnik Šarar najavio je da će se, što se tiče odobrenih programa, “zbog manjka u proračunu morati ići na smanjenje opsega financiranja”.

Nakon nekoliko tjedana nagađanja o tome što se događa iza kulisa, Grad Rijeka jučer je i službeno objavio da obustavlja većinu aktivnosti projekta Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. “Tvrtka Rijeka 2020 nastavit će obavljati nužne poslove s minimalnim brojem zaposlenih kako bi se dovršile isplate obaveza vezanih uz dosad održane programe te kako bi se pripremili oni programi koji će se moći održati kada mjere izolacije završe”, priopćili su iz Grada. U prijevodu, ostali su direktori i voditelji da, do kraja godine, pogase svjetla u EPK.

Izvor: Jutarnji.hr