Gostujući u emisiji RTL Danas, financijski stručnjak Hrvoje Japunčić iznio je par savjeta na aktualne teme kamata, kredita i poskupljenja.

>>> Procurio dio Vladinih mjera protiv inflacije: PDV na plin srezat će više nego na struju, smanjuje se i porez na prehrambene proizvode

Ustvrdio je kako je trenutačna inflacija pandemijska, generirana nedostatkom ponude u pandemijskim uvjetima poslovanja, logistike i distribucije. “Zato osobno očekujem da će poboljšanjem pandemijskih uvjeta poslovanja u idućih nekoliko mjeseci doći do normalizacije, do povećanja ponude, automatski i do ukupnosti koja će regulirati da će inflacijski trendovi u ljeto biti niži. Ako do takvih trendova dođe na ljeto, na jesen, onda niti Europska centralna banka, ako govorimo iz hrvatske perspektive, neće imati tako jak pritisak da bi podizala kamatne stope. To je odgovor na pitanje da li dizati kredit sad ili pričekati. Mislim da bi trebalo pričekati”, rekao je Japunčić na RTL-u.

Upitan je li pametnije pričekati s dizanjem kredita dok Hrvatska ne uđe u eurozonu, Japunčić kaže: “To je teško reći. No kroz nekoliko mjeseci, što se tiče ovog segmenta povećanja ponude, s druge strane specifične situacije u Europi po pitanju energetike, koja je vrlo izražena u izračunima europske, tako i hrvatske inflacije, mislim da će ljeti već biti dosta rješenja i da će ljeti biti vrijeme za konkretnije odluke”, zaključio je stručnjak.

Komentirajući djelovanje vlade u uvjetima krize, Japunčić je ustvrdio da se djeluje puno više nego 2008. no iz kuta poduzetnika, ipak se kasni.

Iz Vlade su zasad najavili tri komponente mjera: vaučeri za najsiromašnije, smanjenje PDV-a i učinak tvrtki na koje se može utjecati, dakle državnih tvrtki. Radića je zanimalo je li to dovoljno i koja od mjera može dati najveći efekt na budžete građana.

“Osobno sam mišljenja da bi u sva tri segmenta trebalo ići možda i malo preko granice visinom subvencijskih ili programa podrške, ali u vremenskom ograničenju. Mišljenja sam da bi to bilo vrlo svrshishodno od veljače do lipnja, a da ćemo u lipnju imati puno bolji okvir oko toga kako s daljnjim mjerama”, smatra Japunčić.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/RTL