tomislav josić nedjeljom u 2 stožer

Odgovarajući na pitanje Aleksandra Stankovića misli li i danas ono što je izjavio u Glasu koncila prije nekoliko godina, da je “mirna reintegracija najgore što se moglo dogoditi Vukovaru”, Tomislav Josić odgovorio je sljedeće:

“Da se Vukovar išlo oslobađati vojno sigurno bi bilo drugačije. U to vrijeme ljudi su bili spremni dati život za to. Svi koji su pobjegli u Oluji iz Knina Pakraca i drugih mjesta dobili su stambeno rješenje u Vukovaru. Na osnovu čega su oni zbrinuti u Vukovaru? U Vukovaru je poginulo 5000-6000 ljudi, a tisuće su napustile grad, drugi su naseljeni koji nikad nisu bili u Vukovaru prije. Vukovar bi bio sretniji grad. Drugi dijelovi hrvatske koji su bili okupirani su bolje prošli” – izjavio je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića ”Nedjeljom u 2″ na HTV-u.

“Nisam zviždao ministru Matiću na Prvoj konvenciji hrvatskih branitelja održanoj u petak u Zagrebu. On i ja nemamo zajednički ratni put, danas smo na drugim stranama, nisam mu nikad bio neprijatelj. Tražio sam njegovu ostavku, ali nisam izjavljivao ništa loše o njemu. Branitelji su mu jako zamjerili što nije stao na njihovu stranu kod uvođenja ćirilice u Vukovaru. Da je tada dao ostavku svi bi ga branitelji u nebesa dizali”, izjavio je Tomislav Josić.

LIKE ako se slažete s predsjednikom Stožera za obranu hrvatskog Vukovara!

Ova vlast opstruira referendum

“Svi govore da je to pitanje protusustavno i diskriminirajuće. Predali smo potpise prije 6 mjeseci, Sabor nema rok u kojem treba raspisati referendum. Nama je trebalo 6 dana da pregledamo potpise, a vlast ih nije pregledala niti nakon 6 mjeseci. Pa, zna se da je premijer sam rekao da neće dopustiti ovaj referendum dok je on premijer. To je tiranija, ne demokracija”, ocijenio je Josić.

“Aktualni premijer nema sluha za svoj narod. To pokazuje svakodnevno. Imamo takvog kakvog imamo.”

Na pitanje voditelja da pojasni što je mislio izjavivši da Milanovića „kakav otac takav sin“ Josić je dodao:

“Ako je normalno da se objavi popis branitelja, zašto se ne bi napravio spisak udbaša i spisak sudaca i onih koji su u komunizmu slali Hrvate na izdržavanje kazne. Nas, branitelje, su lustrirali, gdje si bio i što si radio u ratu, ajmo sada i sve druge. Zašto ne bismo lustrirali političare, suce, sve na važnim funkcijama u zemlji?”

Milanovićev otac je bio veleposlanik u Parizu kada su tamo ubili Brunu Bušića, a da ništa nije znao o tome. Tako je i u Vukovaru, ima Vukovaraca koji su cijeli rat bili tamo, a ona neće pokazati gdje su grobovi pobijenih. U Hrvatskoj neće biti napretka dok se jednom ne raščiste neke stvari. Lustracija se mora napraviti. Nitko ne tvrdi da ih treba zatvarati, ali ne treba im dati poslove u javnom životu. Svim vladajućima otac je bio netko (iz prijašnjeg, komunističkog sustava), nisu došli iz sela, svi su dobro potkovani“, izjavio je Josić.

stožer za obranu hrvatskog vukovara tomislav josić

O odnosima sa srpskm manjinom

“U Vukovaru nema obitelji koja nije nekoga izgubila. Teško je ljudima da onaj koji je odveo njenog muža, sada šeta po Vukovaru. Boško Šašić me optužio u SAO Krajini, a sada radi u Vukovaru. I dan danas imamo 400 nestalih koji nikoga ne zanimaju. Ima masa stvari koja nije riješena. Stalno izgleda da vi mislite da se mi svađamo sa srpskom manjinom. Mi nemamo problema sa srpskom manjinom, imamo problem s hrvatskom vladom”, protumačio je Josić.

Aleksandar Stanković podsjetio je Josića na izjavu “da ne može shvatiti zašto zapošljavaju Srbina u hrvatskom vrtiću.”

“Lokalnim statutima je definiramo da u srpskim vrtićima rade Srbi. Što bi se desilo da se Hrvat prijavi? Ne bi dobio posao! Ako je isto tako definirano da u hrvatskim vtićima radi Hrvat, zašto onda kada mi to kažemo to ispada rasizam. Takva su pravila. Tko je dozvolio da budu takva morate pitati druge (op.a. oni koji su tražili odvojene škole i vrtiće za srpsku djecu). U Njamčkoj i Turčin, i Hrvat i Srbin idu u njemačku školu, uče po njemačkom programu, a onda, ako žele učiti još neki jezik, kulturu, folklor, to rade u slobodnom vremenu. Zašto je u Hrvatskoj drugačije, recite vi meni”, zaključio je Josić.

O ćirilici

“Ćirilica me ne smeta i nije srž problema. Popis stanovništva nije vjerodostojan. A provodimo zakon na temelju tog popisa koji nije vjerodostojan. Podaci popisa stanovništva su netočni”, tvrdi Josić.

“Čini se da političari ne znaju kako se stječu prava u Hrvatskoj. Kažu da će sve manjine izgubiti prava. To nije istina. Talijani su dobili prava bez obzira na Ustav. Česi u Daruvaru su dobili prava lokalnim statutom. To vam je isto kao kod braniteljskih mirovina, nitko nam ne ukida pravnu stečevin naših mirovina, nego se samo mijenjaju uvijeti pa nam se smanjuje iznos novca koji nam se isplaćuje”, protumačio je Josić.

Mi samo tražimo da se Ustavni zakon izmijeni, jer se zakon i Ustav primjenjuju silom.

“Ako je ćirilica službeno pismo, što ćemo sa svima onima koji ju ne znaju, a rade na radnim mjestima u banci, školi, državnoj upravi? Premijer je rekao da će osigurati prevoditelje? Od kuda će ih dovoditi? Iz Srbije?“, pitao je Josić.

“Ploča je samo vanjsko obilježje. Srpska na manjina i danas može tražiti osobne dokumente na ćirilici, zatraženo je samo 57 iskaznica. Da svi žele i vole ćirilicu onda bi ih bilo 5000”, zaključio je Josić.

Rade Šerbedžija i Angelina Jolie

Stanković je Josića upitao i je li pretjerao u kritiziranju Rade Šerbedžije nakon najave da bi doveo glumicu Angelinu Jolie u Vukovar.

“To se previše isticalo. Ne želimo da se Vukovar estradizira. Angelina Jolie uvijek može doći. Pa mogao ju je dovesti ministar. Ne mora nju u Vukovar dovoditi Rade Šerbedžija. A on može doći u Vukovar kao privatna osoba, kad god želi. Samo da nam mediji ne rade pompu oko toga da će on dovesti nekoga u Vukovar.”

Autor: Sloboda.hr/narod.hr/HRT