ministar tolušić

Tomislav Karamarko dobiva zahtjeve da odstupi od najbližih stranačkih suradnika. Sad se već i javno se traži njegova ostavka od bliskih suradnika. Karamarko ih je uvjeravao da može presložiti većinu, a samo 24 sata nakon što je srušio vlastitu Vladu, Sabor je prikupio glasove za samoraspuštanje.

Umjesto Oreškovića, na mjesto premijera predlagao je Zdravka Marića. Na pitanje je li mu žao što je primio poziv da budete mandatar, Marić kaže: “Ne bih o sebi. Inače u životu ne žalim za stvarima, od prvog dana gledam samo interese države i građana, puno puta sam rekao – nama treba mir i stabilnost. Ja sam sad manje važan. Važna je činjenica da Vladi izglasano nepovjerenje – mi smo tehnička Vlada. Što će dalje događati ne bih htio spekulirat”, rekao je za Dnevnik Nove TV

Neki članovi iz vrha stranke tražili su hitno sazivanje predsjedništva već u ponedjeljak, a pojedini Tolušićev poziv za odstupanje Karamarka tumače i njegovom željom za mjestom predsjednika DZ-a.

Tolušić: Tomislav Karamakro treba otići

Tomislav Tolušić, potpredsjednik HDZ-a smatra kako Tomislav Karamarko “treba otići”.

“Dali smo mu povjerenje da sastavi novu Vladu, ali u tome nije uspio. Tomislav Karamakro treba otići. Nemamo vremena za čekanje. Izbori su za dva i pol mjeseca”, rekao je Tolušić, piše Dnevnik.hr.

Skupina osnivača HDZ-a zatražila je u subotu da Tomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Devetero članova, osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je kako pod vodstvom Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman, da s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu, a da je na vlast došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most.

Kovač: Svejedno je kad će se raspustiti Sabor

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije želio danas komentirati zahtjev nekoliko osnivača HDZ-a, koji su tražili da predsjednik te stranke, Tomislav Karamarko, da ostavku.

Što se tiče raspuštanja Sabora, Kovač je rekao da će predsjednik Sabora to uvrstiti na dnevni red te da će o tome glasovati zastupnici u Saboru.

“Ako se ne presloži Vlada do 15. srpnja, hoće li Sabor biti raspušten odlukom zastupnika, ili će se morati raspustiti 17. ili 18. ako se ne presloži većina, – svejedno je”, kazao je Kovač.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr/Narod.hr