članovi biračkih odbora

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad iznosila je 5.720 kuna, što je nominalno za 1,4 posto, a realno za 1,3 posto više u odnosu na mjesec ranije, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosjek za listopad prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ovogodišnji je listopad nominalno viša za 3,4 posto, a realno za 4,3 posto. Nešto veći rast neto plaće na godišnjoj razini može se pripisati promjenama u oporezivanju dohotka, koje se primjenjuju od početka 2015. godine.

Po podacima DZS-a, od početka siječnja do kraja listopada prosječna isplaćena neto mjesečna plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 5.690 kuna, što je nominalno 3,4, a realno 3,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014.

Najvišu prosječnu neto plaću za listopad ove godine imali su zaposleni u zračnom prijevozu, 10.593 kune, što znači da u pola mjeseca praktički zarade prosječnu hrvatsku plaću.

Više od devet tisuća kuna, 9.088 kuna iznosila je prosječna neto plaća zaposlenih u računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnosti povezane s njima, a prosjek veći od osam tisuća kuna statistika bilježi u još šest djelatnosti – telekomunikacijama (8.836 kuna), financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.810 kuna), proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka (8.743 kune), promidžbi i istraživanju tržišta (8.597 kuna), znanstvenom istraživanju i razvoju (8.167 kuna) te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda (8.067 kuna).

Nasuprot tomu, najniža prosječna neto plaća za listopad isplaćena je zaposlenima u proizvodnji odjeće i iznosila je 3.065 kuna.

Prosječnu neto plaća manju od četiri tisuće kuna imali su i zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima gdje je iznosila 3.185 kuna, u kožarskoj industriji (3.249 kuna), uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (3.422 kune), kao i zaposleni u preradi drva i proizvoda od drva i pluta (3.529 kuna) i u tekstilnoj industriji (3.936 kuna).

Po podacima DZS-a, prosječna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad je iznosila 8.076 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalni rast od 1,6, a realni za 1,5 posto. Na godišnjoj razini, prosječna je bruto plaća nominalno viša za 1,3, a realno za 2,2 posto.

(Hina)