jazovka hasanbegovića

Danas je u Sošicama na Žumberku kod jame Jazovke održana komemoracija za tisuće Hrvata ubijenih i bačenih u jamu Jazovku od strane zločinačke partizanske vojske, kao i stotine jama diljem Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

U molitvi je procesija krenula prema jami Jazovci u koju su partizani bez suda pobacali 447 Hrvata, uglavnom ranjenike dovezene iz zagrebačke bolnice Sveti Duh. Jazovka je samo jedna od mnogih ovakvih jama i stratišta na Žumberku. Do danas nitko za taj zločin nije odgovarao.

Pokroviteljica komemoracije bila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čija je savjetnica Bruna Esih nazočila komemoraciji. Komemoraciji je nazočio i ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović koji je dočekan velikim pljeskom.

Misno slavlje predvodio je biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, a u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj molitvu je predvodio efendija Admir Muhić.

U ime Hrvatskog obrednog zdruga “Jazovka”, kao organizatora spomen pohoda, “Prosvjed vlastima Republike Hrvatske” pročitao je Frano Čirko.

Prosvjed prenosimo u cijelosti:

“PROSVJED VLASTIMA REPUBLIKE HRVATSKE

Gospodo ili drugovi predvodnici! Poštujući Vaše predvodničke ustanove – HOZ JAZOVKA u ime hodočasnika Spomen-pohoda na Jazovku i svih Jazovki diljem Domovine i Tuđine – opetovano podsjeća politička predvodništva Republike Hrvatske na zahtjeve iz prethodnih proglasa koji se uporno ignoriraju. Ne poštuju se i ne provode deklaracije i rezolucije Hrvatskog sabora i Vijeća Europe. Ignoriraju se poruke i zahtjevi poglavarâ Katoličke crkve u Hrvata, jer one ne odgovaraju jugo-komunističkim ostacima u hrvatskim vlastima bez obzira koje boje vlast bila.

Ne zaboravljamo da, iako već punih 26 godina živimo u demokratskoj Republici Hrvatskoj, još niste donijeli Zakon o lustraciji. Niste zabranili isticanje jugokomunističkih simbola pod kojima su počinjeni mnogi zločini od Bleiburga do Ovčare. Niste zabranili veličanje zločinca i masovnog ubojicu Josipa Broza Tita. Najljepši trg u srcu glavnog grada svih Hrvata još uvijek nosi njegovo ime, a u Kumrovcu se opetovano veliča kao da još uvijek živimo u Jugoslaviji.

Ima li itko tko ne zna da nas upravo njegova zločinstva ovdje okupljaju? Masovno ubojstvo hodočasnika u Srbu slavi se kao Dan ustanka naroda Hrvatske. Dok mi ovdje molimo za duše pobijenih branitelja Domovine Hrvatske bez dokazane krivnje te bez suda i zakona, u šumi Brezovici nad nekoliko tisuća pobijenih branitelja Domovine Hrvatske orgijaju oni koji su ispalili prvi metak u Hrvatsku državu. Do kada ćemo to tolerirati?

Do kada ćemo čekati da državne vlasti ukinu sve presude po prijekim i ostalim sudovima bez valjane obrane, kao i sve sudbene i partijske odluke o progonu i oduzmanju imovine Hrvatima na područjima Zrina, Gvozdanskog, Španovice i drugih mjesta širom Domovine?

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za ekshumaciju žrtava jugo-komunističkog terora, uzimanje njihovih DNK i DNK članova njihovih obitelji, njihovu identifikaciju te predaju obiteljima ili njihov dostojanstveni pokop u zajedničkoj grobnici na mjestu ekshumacije uz poštivanje svih ljudskih vrednota i vjerskih običaja svakog branitelja Hrvatske Domovine.

Tražimo da vlasti Republike Hrvatske osiguraju dostatna sredstva za obnovu i uređenje u izvornom obliku hrvatskih vojničkih groblja kako dolikuje uljuđenim državama. Postoje groblja engleska, ruska, francuska, židovska, talijanska, američka. No, kažite nam gdje su hrvatska? Hrvatski vojnici, bez obzira na ženevske konvencije, nemaju svoja groblja, već imaju samo pune jame i stratišta kao što su Bleburg, Macelj, Tezno, Barbarin rov, Jazovku itd.

I konačno, tražimo provođenje istinske dekomunizacije hrvatske države i hrvatskog društva, a pod čime se podrazumijeva:
– konačno utvrđivanje te iskapanje svih masovnih grobnica žrtava jugokomunističkog terora;
– pokretanje istraga i kaznenih procesa protiv svih živih počinitelja zločina;
– zabrana isticanja jugokomunističkih simbola;
– promjena imena svih trgova i ulica nazvanih po jugokomunističkim zločincima na čelu sa zločincem i masovnim ubojicom Josipom Brozom Titom;
– te donošenje Zakona o lustraciji kojim bi se onemogućilo počiniteljima i sljedbenicima jugokomunizma i velikosrpstva sudjelovanje u vlasti i državnoj službi kako se ne bi nikada ponovio slučaj Dragutina Drage Rafaja, egzekutora s Jazovke, koji je svojedobno postao predsjednikom Sabora i sucem Ustavnog suda.

Ne zaboravljamo da su počinitelji zločina Jazovke znali što čine! Stoga HOZ − Hrvatski Obredni Zdrug − JAZOVKA i sav Zdrug udruga, svjesni da je stiglo vrijeme da Istina i Pravda ugledaju svjetlo dana, u ime sudionika ovoga Spomen-pohoda jamče spremnost na bezuvjetnu provedbu do ispunjenja svih zadaća iz ovog i ranijih proglasa. Hrvatska mora prekinuti šutnju.”

Izvor: Sloboda.hr
Foto: Twitter