thompson bojna čavoglave ukrajina

Odu naše Čavoglave u svijet – domoljubna poruka Marka Perkovića Thompsona ispjevana u antologijskoj hrvatskoj budnici “Bojna Čavoglave” postala je himna i u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

U vihoru Donbasa, istočne regije koju domaći nazivaju srcem svoje zemlje, Thompsonova “Bojna Čavoglave” u prilagođenoj verziji ori se među ukrajinskim vojnicima, dižući im moral, jačajući snagu zajedništva, dajući im poruku da izdrže. U Ukrajini je dobila i svoj jurišni naslov “Mi smo najjači”; iza njezina prepjeva stoji bend “Krivogradski glazbeni talenti”, i od samog pojavljivanja dobila je status hita!

>>> ‘MI SMO NAJJAČI’: Poslušajte ukrajinsku preradu Thompsonove ‘Bojna Čavoglave’ (VIDEO)

“Kako nas takvo što ne bi radovalo. Pa to je pokazalo snagu Markove skladbe, koja je i u Hrvatskoj, od prvog pojavljivanja u Domovinskom ratu, postala simbol borbe za slobodu hrvatskog naroda. Snažna poruka koju nosi lako se može vezati uz svaki napaćeni narod koji se, kao i mi 90-ih, borio za svoju slobodu. Drago nam je da se prenosi preko usta Ukrajinaca, njihovih ratnika, kao simbol vjere u bolje i slobodno sutra. Na kraju krajeva, na “Bojnu Čavoglave”, pjesmu s karakterom, i danas na svim Thompsonovim koncertima nastane neviđena atmosfera. I to pokazuje njezinu svevremenost”, kaže pjevačev menadžer Zdravko Barišić za Slobodnu Dalmaciju.

Pjeva se i na Kosovu

A evo nam i kurioziteta, Thompson i njegov menadžer su svakako ponosni na međunarodni čavoglavski proboj. Tko na kraju krajeva i ne bi bio. Ali nisu i iznenađeni. Nisu zbog toga što se u Ukrajini, kaže Barišić, već duže vrijeme vrti sedam Thompsonovih skladbi s jakom porukom. Među njima su i “Zapali vatru” te “Nema predaje”. “Bojna Čavoglave” se u raznim verzijama izvodi i u Poljskoj, a prepjevao ju je i jedan njemački band. Ima je, kaže, Barišić, na brojnim stranama.