koncert andrija martulić marko perković thompson

Deveti memorijal Andrija Bartulić – Toni održat će se u Splitu u utorak, 11. studenog. Počinje polaganjem vijenaca ispred garaže u Ulici Ruđera Boškovića, na mjestu gdje je Andrija Bartulić prije deset godina ubijen, a nastavlja se malonogometnim turnirom u maloj dvorani na Gripama na kojem će nastupiti osam ekipa koje čine članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U 20 sati u HNK počinje koncert na kojem će nastupiti klapa Sveti Juraj HRM, klapa Cambi K. Kambelovac, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Tiho Orlić, Miroslav Škoro i grupa Best te Marko Perković Thompson, donosi Dalmacijanews. Cijena ulaznice je 60 kuna, a sav prikupljeni novac ove je godine namijenjen je Anđelima, udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide s teškoćama u razvoju.

Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre koja svake godine i organizira memorijal u spomen na Bartulića, kaže kako ovaj događaj ima veliko značenje.

“Osim ljudskog, ovaj memorijal ima i materijalno značenje jer ćemo prikupiti neka sredstva za ovu našu sudbinom pogođenu djecu. Međutim, najviše im želimo pokazati ljudskost, solidarnost i empatiju od čijeg nedostatka kronično pati hrvatsko društvo, jer su svi zaokupljeni nekim svojim interesima i probicima. Kao da nesvjesno zanemarujemo one koji su najpotrebitiji. Lanac je jak upravo onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika, a u ovom slučaju to su djeca i to ona koja imaju zdravstvene probleme”, rekao je Tomasović.

Dijana Ančić, predsjednica udruge Anđeli, kaže da još nisu odlučili na što će utrošiti prikupljena sredstva, ali da im je najpotrebniji novi prostor.

“Udruga ima 19 zaposlenika, a 250 djece je kod nas u svakodnevnom tretmanu. Vidjet ćemo koliko će se prikupiti, ali nakon koncerta ćemo objaviti iznos i s Hvidrom odlučiti u što ćemo sredstva utrošiti. Najpotrebniji nam je prostor. Djece je svaki dan sve više, a u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Ministarstvom dolaze kod nas na rehabilitaciju, pa bi htjeli povećati prostore i opremiti ih s još više strunjača”, kazala je Ančić.

Jedan od izvođača, Tiho Orlić, kaže da je do suradnje došlo na poziv Hvidre i da im je glavni cilj prikazati kakva je osoba bio Andrija.

“Svi kojima smo se obratili su strašno emotivno reagirali, neki i danas kažu da im je žao što ih nismo ranije zvali jer da bi rado sudjelovali u ovoj akciji. Namjera nam je od ovoga napraviti nešto slično Runjićevim večerima, jer kao što je Zdenko Runjić bio zaslužan građanin Splita, tako je i Andrija Bartulić zaslužan građanin, ali u drugom segmentu. Nije nam namjera da ta večer bude posvećena samo ratnim vremenima već želimo opisati Andriju kao osobu”, istaknuo je Orlić.

U ime obitelji organizatorima se zahvalio Marko Bartulić, brat pokojnog Andrije.

“Iznimno sam ponosan na ovaj koncert i na ove dvije udruge. Udruga Hvidra Split koja ovo radi deveti put i udruga Anđeli koja daje jedan plemeniti obol za djecu koja imaju najteža tjelesna oboljenja. Zahvalan sam što te dvije udruge još održavaju sjećanje na moga brata. Iako je nastradao prije deset godina kroz ovakve koncerte i memorijale mi osjetimo njegovu blizinu i toplinu”, zaključio je Bartulić.