Iako je Marko Perković Thompson nedavno otkazao koncert na Krbavskom polju za Dan pobjede 5. kolovoza te poručio da se od sljedeće godine vraća u Čavoglave, Jutarnji list doznaje da bi pjevač ipak mogao nastupiti, i to uoči obljetnice Oluje, 4. kolovoza u Splitu.

Njegov nastup inicirale su braniteljske udruge iz Splita, a s tim se na nedavnom sastanku složio i gradonačelnik, HDZ-ov Andro Krstulović Opara. S pjevačevim se menadžmentom, doznajemo, trenutačno pregovara. – Točno je, pregovaramo s Thompsonom oko nastupa u Splitu, a rok je za konačni dogovor ponedjeljak. Tada ćemo održati tiskovnu konferenciju i objaviti konačnu odluku – kazao je Jutarnjem listu jučer uime Koordinacije braniteljskih udruga grada Splita Zoran Buzdovačić, inače predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita. A ako ipak ne postignu dogovor s Thompsonom, branitelji imaju i rezervnu opciju, pa bi u tom slučaju na splitskoj Rivi nastupilo nekoliko mladih bendova.

Pregovori

U Splitu su se očito pripremili za sve opcije da se ne bi ponovio scenarij iz Ličko-senjske županije. Thompson je, podsjetimo, pregovarao da 5. kolovoza održi koncert na Krbavskom polju, a tamošnji župan Darko Milinović objavio je da je u proračunu za taj koncert osigurano 200 tisuća kuna. No Thompson je na kraju pregovore otkazao te najavio da ove godine na Dan oluje neće nigdje nastupiti, dok se od sljedeće planira vratiti u Čavoglave. U priopćenju povodom toga Thompson je, među ostalim, naveo da je “dogovor s obnašateljima dužnosti Županije, gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji bio da oni osiguraju neophodna sredstva kako bi se takva proslava mogla održati”.

– Jasno je da to sve zahtijeva određena financijska sredstva. Više je puta svima naglašeno da ja svoj nastup za tu prigodu poklanjam. Naime, ja osobno za Dan pobjede nijedne godine nisam naplatio svoj nastup, pa tako ni ove godine nisam tražio honorar od Ličko-senjske županije ni od bilo koga drugoga. Nije mi jasno zašto tu moju odluku pojedini mediji i političari ne poštuju i ne cijene, već naprotiv, u javnosti me pokušavaju diskreditirati – napisao je Thompson te dodao da ne dopušta da pojedinci skupljaju političke poene preko njegovih leđa “lažući o njegovim navodnim komercijalnim angažmanima”.

Iako je najavio da ove godine neće nastupati na Dan pobjede, Thompson će, uspiju li pregovori u Splitu, ipak nastupiti u okviru ove obljetnice, ali dan ranije. Oni bolje upućeni u pjevačeve aktivnosti kažu da će ovo Thompsonu biti prvi put da ne nastupa točno na obljetnicu, 5. kolovoza. Navodno je jedan od razloga za to i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja, prema nekim informacijama, planira doći na Thompsonov koncert na splitskoj Rivi.

I ranije se u medijima spekuliralo da će Grabar-Kitarović uz Thompsonovu pomoć pokušati povratiti povjerenje desnice, pogotovo nakon što je svoju kandidaturu za predsjednika najavio i pjevač Miroslav Škoro. Iako Thompson neće službeno imati veze s kampanjom Grabar-Kitarović, navodno postoji plan da se ona pojavi na nekom od njegovih koncerata. Uostalom, i na proslavi Dana državnosti koju je Grabar-Kitarović organizirala mogla se čuti Thompsonova pjesma “Dolazak Hrvata”.

Thompsonov je nastup u Splitu zanimljiv i zbog toga što se isti dan, ali tridesetak kilometara dalje, u Trilju, održava koncert Miroslava Škore. Upućeni u ova zbivanja kažu i da im je neobično i znakovito što se oko Thompsonova koncerta jako angažirao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara s obzirom na to da nikada nije bio Thompsonov zagovornik. Štoviše, prošle je godine za obljetnicu Oluje u Splitu nastupilo Hladno pivo, zbog čega su Oparu jako napali neki iz desnih krugova.

– Opara je neko vrijeme bio i savjetnik Grabar-Kitarović, oni su u dobrim odnosima i zasigurno će joj nastojati pomoći u kampanji na sve načine, pa i organizacijom Thompsonova koncerta – kaže za Jutanrji list izvor iz HDZ-a. Izvori pak bliski Gradskoj upravi kažu i da je neobično da se u situaciji kad je Grad, praktički, pred blokadom izdvajaju sredstva za Thompsonov koncert. Navodno je pjevač tražio oko 300 tisuća kuna, dok je u proračunu za obljetnicu Oluje, kažu, predviđeno 200 tisuća plus PDV.

Sinjska alka

– Thompson nikada ne uzima honorar za svoj nastup na Dan pobjede, ali je stvar u tome da su troškovi organizacije njegova koncerta visoki, od bine, rasvjete, razglasa, osiguranja i niza drugih tehničkih stvari – kazao je jedan od sugovornika Jutarnjeg.

U ponedjeljak bi se definitivno trebalo znati hoće li Thompson nastupiti na splitskoj Rivi. Splitski gradonačelnik Krstulović Opara jučer nije odgovarao na naše pozive, a iz kruga Grabar-Kitarović poručili su da tih dana imaju drugačiji raspored.

– Prioriteti su obljetnica Oluje u Kninu i Sinjska alka. O koncertu ne znamo ništa – poručili su iz kruga Grabar-Kitarović, koja bi, kako je prije najavila, odmah nakon Oluje trebala službeno objaviti kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku. Inače, na Dan pobjede u Kninu, 5. kolovoza, te dan ranije na Sinjskoj alci očekuje se dolazak cijelog državnog vrha.