finac thompson hajduk

Nema većeg finskog Dalmatinca, iskrenijeg hajdukovca i strastvenijeg obožavatelja Marka Perkovića Thompsona na cijelom sjeveru Europe. Evo i dokaza, Tero Ahokas, 51-ogodišni IT inženjer iz Espooa pokraj Helsinkija, oko vrata uvijek nosi zlatni lančić s Hajdukovim privjeskom.

A vrlo često, kao i na našem susretu, fan Thompsonovu majicu. A ako ga priupitate kako se na finskom kaže “Lijepa li si”, po nazivu velikog hita čavoglavskog pjevača, čiju glazbu doslovce obožava, kao iz topa odgovorit će “Olet kaunis”.

To je pravi rock

– Pokušao sam na finski prevesti i neke druge pjesme, ili makar neke dijelove. Služio sam se google prevoditeljem, pomagali su mi i moji hrvatski prijatelji, ali nije lako. Hrvatski nije baš lagan jezik. Ali nastojat ću svakako to napraviti, to sam rekao i Thompsonu!

Upoznali smo se, čak smo dva puta popili i kavu u Splitu i pričali o njegovoj glazbi. To je pravi rock, sviđa mi se taj ritam, snaga – kaže nam Tero, koji je prije 11 godina prvi put s obitelji posjetio Split, a prije osam kupio kuću u Kaštel Novom.

E da, nismo spomenuli, ovaj smo susret ugovorili tijekom Terova brzinskog posjeta Splitu, u koji je finski Dalmatinac, i tako bismo ga mogli nazvati, ovoga puta došao samo zbog velikog derbija ‘bilih’ i Dinama.

Samo radi tog poljudskog adrenalina preletio je iz Espooa do Splita i natrag, tijekom šestosatnog povratnog leta ravno četiri tisuće kilometara. Tako je to kada navijač s ‘bilima’ u srcu, bez iti jednoga hrvatskoga gena, voli svoj klub. A još posebice kada on igra važnu utakmicu.

Nadam se naučiti hrvatski

– O, to se ne propušta. Nikako. Pratim kada god mogu i hrvatsku reprezentaciju. Nogomet u srcu, Thompson na ustima. Šalim se, ne znam još pjevati Thompsonove pjesme, ne znam hrvatski jezik, i nadam se da ću ga naučiti. Ali od srca uživam kada mu čujem skladbe.

Prva je bila “Lijepa li si”. Oduševila me glazba, pa sam poželio shvatiti u čemu se u pjesmi priča. I tako je krenulo, stigle su onda “Moj dida i ja”, “Uvijek vjerni tebi”, “Vjetre s Dinare”, obožavam “Sokolov krik”, “Ljubav je tajna dvaju svjetova”. Predivne pjesme. Thompsonove balade su mi nešto posebno. Bio sam i na njegovu koncertu na Poljudu kada je Hrvatska ušla u EU. To je bio spektakl za pamćenje – veli Tero.

Mislite da ne zna za Thompsonov album “Ora et labora”? Kako ne, puno ga je puta poslušao. Kaže da mu je ispočetka bio nekako drukčiji od svega onoga što je do tada slušao u glazbenikovu opusu. A nakon malo vremena ocijenio ga je njegovim najboljim uratkom.

marko perković thompson spaladium arena split

Poznat mu i ‘Kokolo’

Da, upoznat je i s prašinom koja se diže oko čavoglavskog pjevača, zna da njegova glazba i medijski istupi često u Hrvatskoj izazivaju političke kontroverzije. Svjestan je njegovih stavova, težine… Zna i kako se Thompson ili voli ili ne. No on ima svoje mišljenje.

-Ja ga volim i njegovu glazbu obožavam. Njegove pjesme obožava i moja supruga Tuija, i jako žali što ga nije uspjela upoznati. Nadam se da će imati tu prigodu. Mi jednostavno volimo snagu njegove glazbe. Čuo sam ja i za druge pjevače, poznata mi je i ona stara pjesma “Kokolo”. Daaa. Ali Thompson je number one. Bio sam ja nekoliko puta i u Čavoglavama s prijateljima. To je tek nešto posebno – priča Tero.

Oduševila ga je, veli, čavoglavska atmosfera, to nepregledno mnoštvo ljudi, pa se na to mjesto rado svraća. Jednom je samo radi te proslave i došao iz Finske.

Zanimljivo je i kako su supruga Tuija, on i njihov sin, dugo godina odmore provodili na brojnim europskim lokacijama. Čvrsto su se držali odluke da se na isto mjesto nikada ne vraćaju dva puta. Ali onda su došli u Split.

Preselili bi se, ali…

Pa su se u njega počeli vraćati. Stekli su tu odlične prijatelje koji su im pomogli i u traženju kuće za odmor. Pa su kao u Arsenovoj pjesmi svili dom u kućici pored mora.

– Voljeli bismo mi doći ovdje živjeti i prije penzije, to bi bilo odlično. Ali morali bismo nešto raditi. A ovdje je teško naći posao. Ali zato svaki slobodan trenutak provodimo u Hrvatskoj, spajamo slobodne sate, vikende, kako bismo uhvatili nekoliko dana u našem drugom domu.

Obožavamo ljetovati ovdje u šestome mjesecu, poslije nam je već prevruće, smeta nam i gužva. Volimo mi cijelu Hrvatsku, i Slavoniju i Pelješac, vinske pute, more, odličnu hranu, janjetinu, ribu, domaći pršut, sir i školjke, divne ljude, naše prijatelje iz ovoga kraja. Ovdje smo našli svoje mjesto za punjenje baterija – poručuje Tero.

Autor: Anja Šimunić Bendić/Sloboda Dalmacija