ivo josipović osiguranje policija

Bivši predsjednik Ivo Josipović morat će šest mjeseci nakon prestanka mandata provesti u društvu barem četvorice policajaca – po dvojice u smjeni. Prate ga od buđenja, dok kupuje u Ikei, pa sve do odlaska na počinak. Svaki duži put mora tajnoj službi najaviti dva dana unaprijed, a bez čuvara zapravo nije niti dok spava – jedan ‘plavac’ i onda mu čuva ulaz u zgradu.

Hrvatska je zemlja u kojoj je rezanju podložno sve – osim troškova osiguranja štićenih osoba. Kada se ne štedi na nizu manje i više važnih i ugroženih dužnosnika, ministara i predsjednice koja je reaktivirala čak ipočasnu zaštitnu bojnu, ne štedi se niti na njenim prethodnicima.

A pravila su stroga – šest mjeseci pod policijskom stražom nije tako zaobišlo niti bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, kojeg su građani fotografirali kako u društvu bodyguarda tijekom vikenda kako kupuje i ruča u Ikei.

Koliko čuvara Josipović ima, kakvim se vozilima koristi i koliko to sve skupa košta, piše tportal, u MUP-u nisu smjeli reći – službena je to tajna! A, otkrivanje bilo kakvih detalja o njegovom osiguranju moglo bi ga ugroziti.

Kazali su nam tek da Ivo Josipović kao štićena osoba ima pravo na osiguranje još šest mjeseci nakon prestanka dužnosti.

Bivši predsjednik je štićena osoba jer tako piše u Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Dakle, on ima pravo na mjere osiguranja koje se automatski ukidaju šest mjeseci nakon prestanka dužnosti. Naravno, ako više ne postoji nikakva sigurnosna prijetnja za bivšeg predsjednika kojom bi se to osiguranje produžilo.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić smatra da su minimalno četiri čovjeka stalno angažirana u osiguranju bivšeg predsjednika.

‘Osiguranje je smjenski rad pa rade u smjenama po dva. Vozač službenog automobila je također čuvar, a uz njega je još jedan kolega. Kako mi to kažemo, rade do spavanja, danas jedan tim pa sutra drugi’, objašnjava Laušić.

Noću nisu uz njega, ali ima kućicu sa stražarom ispred ulaza u stan u kojem živi. Ako izlazi noću, u kontaktu je s pripadnicima osiguranja koji će doći po njega. Također bivši predsjednik, prema zakonu, ima obavezu prijaviti unaprijed putovanja kako bi se organiziralo osiguranje.

Do prije dvije godine je odluku o prestanku mjera morala posebno donijeti Vlada, ali sada ona nastupa automatizmom. Tako je, sjetit ćemo se, Vladimir Šeks, nakon što je prestao obnašati dužnost predsjednika Sabora u siječnju 2008. godine, pet godina dulje od zakonske obveze zbog navodnih prijetnji  imao pravo na tjelesnu zaštitu. Šeks se često tada znao žaliti da mu stražari idu na živce, pogotovo dok je bio u vikendici u Petrčanima, gdje je jedan od tjelohranitelja za njim plivao u moru. S druge strane, pisalo se da je sve skupa bilo isključivo zbog Šeksove osobne komocije jer voli simbole političke moći.

Jadranki Kosor, bivšoj premijerki i Tomislavu Karamarku, aktualnom predsjedniku HDZ-a, ali i bivšem ministru unutrašnjih poslova, osiguranje je ukinuto tek 1. listopada 2013. godine, gotovo dvije godine nakon napuštanja dužnosti. Karamarka se štitilo tako dugo jer mu je beogradski kriminalac Sreten Jocić poznatiji kako Joca Amsterdam, kojemu se sudilo za umiješanost u atentat na Ivu Pukanića, prijetio smrću.

Sigurnosna je procjena bila da mu je osiguranje nužno. Mediji su tada pisali da je država na čuvanje Karamarka potrošila 3,7 milijuna kuna nakon što je napustio funkciju ministra policije. Navodno je mjesečni trošak policijske zaštite Tomislava Karamarka je bio 180.000 kuna. Zaštita Jadranke Kosor je, kako je pisao tada Jutarnji.hr , bila je jeftinija i mjesečno je stajala 120.000 kuna ili ukupno 2,5 milijuna kuna. Koliko će stajati osiguranje bivšeg predsjednika Josipovića, u MUP-u nisu željeli otkrili.

Kako su objasnili troškove provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba općenito, pa tako ni troškove za Ivu Josipovića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, nije moguće fiksno odrediti za prethodno određeno vremensko razdoblje s obzirom da troškovi osiguranja i zaštite štićenih osoba ovise o njihovim protokolarnim aktivnostima uzevši u obzir i operativno-sigurnosne prosudbe koje su vezane uz navedene protokolarne aktivnosti. Dakle, Josipović će državi uštedjeti ako ne bude puno putovao idućih šest mjeseci.

Kažimo još i da su štićene osobe prve kategorije predsjednik, predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade, predsjednik Ustavnog suda i predsjednik Vrhovnog suda i ne mogu se odreći statusa čuvane osobe dok čuvane osobe u nižim kategorijama u kojoj je sada i Josipović mogu zatražiti ukidanje toga statusa.