mlijeko slika

Hrvatski građanin godišnje prosječno troši oko 7,5 kilograma sira, 75 kilograma mlijeka te oko kilogram maslaca, a kako je 97 posto mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj prve EU klase, to nas čini jednom od zemalja s najkvalitetnijim mlijekom, poručuju iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk u povodu Svjetskog dana mlijeka, 1. lipnja.

U Hrvatskoj je u 2013. godini proizvedeno malo više od pola milijuna tona mlijeka. Naše mliječne krave u prosjeku daju oko pet tisuća litara mlijeka godišnje, što ih čini nekonkurentnima i nisko produktivnima, no proizvode 97 posto mlijeka najviše EU kvalitete, dok je prosjek zemalja EU-a 90 posto.

Danas se mlijeko smatra najboljom prirodnom hranom i jedna je od najpopularnijih namirnica. To dokazuje i činjenica da se godišnje u svijetu proizvede oko 700 milijardi litara mlijeka. Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od osnovnih prehrambenih namirnica koje osiguravaju nužne nutrijente i pridonose našem zdravlju.

Svjetski dan mlijeka obilježava se četrnaestu godinu na inicijativu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a.

Izvor: HRT