svicarska_referendum

Švicarci su u nedjelju na referendumu glasovali za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema Europskoj uniji, objavila je švicarska televizija rezultate referenduma koji bi mogao dovesti u pitanje bilateralne ugovore s EU i zabrinuti multinacionalne tvrtke

Na referendumu je 50,3% švicarskih birača poduprlo zahtjev “protiv masovnog useljavanja”, a inicijativa je prihvaćena i jer ju je, sukladno propisima, podržalo više od polovice švicarskih kantona.

Švicarska nije članica EU, ali je s njom povezana nizom od oko 120 bilateralnih ugovora, ispregovaranih tijekom pet godina, među kojima su i oni o slobodi kretanja ljudi, kojima se Švicarska obvezala otvoriti svoje tržište za 500 milijuna radno aktivnih stanovnika država članica EU.

No, broj useljenika se od stupanja ugovora na snagu pokazao mnogo većim od očekivanja, što je nagnalo konzervativni SVP, pojedinačno najsnažniju stranku u švicarskom parlamentu, da zatraži referendum kojim bi se ponovno uvele kvote za strane radnike, s kojima je Švicarska živjela prije potpisivanja sporazuma s EU.

Nacionalistička švicarska Narodna stranka (SVP) glavna je zagovornica “Inicijative protiv masovnog doseljavanja” u tu zemlju. Oni tvrde kako je od šezdesetih godina prošlog stoljeća u prosjeku godišnje dolazilo oko 80 tisuća stranaca u zemlju koja ukupno broji 8,1 milijuna stanovnika.

[quote]Imamo previše doseljenika. Našom inicijativom Švicarska treba povratiti sposobnost upravljanja nad samom sobom.[/quote]

“Ovu inicijativu smo pokrenuli u duhu činjenice kako je to sad prevršilo svaku mjeru”, tvrdi predsjednik Narodne stranke, Toni Brunner. “Imamo previše doseljenika. Našom inicijativom Švicarska treba povratiti sposobnost upravljanja nad samom sobom, da se sama može ograničavati i da može provesti veću selekciju na tržištu rada.”

switzerland-immigration-vote

Dopredsjednik iste stranke, Christoph Blocher podsjeća kako je već 23% stanovništva Švicarske stranog porijekla, a bez njih bi, kako kaže, bilo mnogo bolje. “Svi problemi koje imamo se mogu svesti na taj problem doseljenika. Nedostatak prostora, nedostatak stanova, sve niže plaće, problemi sa školstvom. Kod nas puca po svim šavovima”, tvrdi Blocher.

Bruxelles već najavio protumjere

Nakon ove pobjede protivnika useljavanja, na referendumu protiv kojeg su se jasno oglasno izrazili i vlada i svi dijelovi švicarskog poslovnog sektora, Švicarska će se naći u velikim problemima, jer je sloboda kretanja jedna od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU. Bruxelles je već najavio protumjere, među prvima onu kojom se Švicarskoj ukida status povlaštenog pristupa tržištu EU, na kojem ostvaruje više od šezdeset posto svojega izvoza.

Izvor: tportal.hr, Dw.de