ivica pepelko kud stenjevec sveta zemlja

Jedan od najznačajnijih i najpoznatijih kantautora sjevernog dijela Hrvatske, Ivica Pepelko, tijekom 45 godina umjetničkoga rada može se pohvaliti da su svi njegovi solistički koncerti tijekom zadnjih godina u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog ispunjeni do posljednjeg mjesta. Dosad je kao autor stihova i glazbe potpisao čak oko 500 pjesama, a hrvatski branitelji osobito pamte pjesmu koju i sam interpretira – „Rane devedesete“.  Ta pjesma posvećena je, kako kaže, ljudima koji su stvarali hrvatsku državu, te svima njima predstavlja njegovu skromnu zahvalnost. Nedavno je s KUD-om Stenjevec iz Zagreba, a u povodu 20-te obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja snimio i pjesmu (i spot) „Sveta zemlja“.

Hrvatski glazbenici su tijekom Domovinskoga rata dali izniman doprinos. Međutim, pjesme koje su nastale i bile rado slušane u to vrijeme danas se na žalost jedva mogu čuti na radio postajama i televiziji. „Vrte“ ih, istina, lokalne radio stanice i televizije, kao da se oni na državnoj razini „srame“ domoljubne glazbe. Sada kad obilježavamo veličanstvenu Vojno-redarstvenu operaciju Oluja svaki bi se dan trebale čuti baš te pjesme, pjesme u kojima se spominje dom, obitelj, ljubav i domovina. Radostan sam što sam ostvario divnu suradnju s KUD-om Stenjevec i što smo snimili „Svetu zemlju“, dakle u pravom smislu riječi – Svetu zemlju – Hrvatsku! – istaknuo je ovaj svestrani glazbenik, koji živi i radi u Varaždinu.

Kad smo ga pitali, zašto ga nema više u širem medijskom prostoru, rekao je:

Ako puno radiš i ako si skroman, a uz to svaki puta možeš napuniti i zagrebački „Lisinski“, vjerojatno se kod onih koji odlučuju tko će iz dana u dan puniti novinske stupce javlja određena zavist i ljubomora, jer očito svatko ima svoje favorite. Nisam od onih koji obilaze redakcije, niti ću to ikada biti. Drago mi je što su ljudi prepoznali neke moje pjesme i što ih već sada smatraju- narodnim.

A pjesme „Sveta zemlja“, „Rane devedesete“ i druge imat će prigode čuti i Koprivničanci na velikom koncertu, posvećenom braniteljima, s nazivom „20 godina od Oluje“, a koji će se održati u nedjelju, 2. kolovoza u dvorani „Domoljuba“ u 2o sati. Uz Pepelka će nastupati i Boris Babarović, Nano Prša, Franjo Barić i Podravci, Tena, Diana Kopričanec i drugi.

Autor: Mladen Pavković