švedska policija

Kriza u švedskoj policije se nastalja, uz tisuće prijavljenih zločina na čekanju, od kojih su stotine ozbiljni slučajevi silovanja, ubojstava i pokušaja ubojstava. A sve to odnosi se samo na južnu regiju, piše STV.

Rezultate interne istrage o radnoj situaciji u švedskoj policiji u javnost je pustio Sindikat policije.

“Postoji ekstremni nedostatak policijskih službenika u operativnim djelatnostima. Upravo sada je potrebno 200 dodatnih policajaca kako bi dosegli razumnu radnu okolinu samo u jugoistočnom Götalandu”, izjavio je Thomas Stjernfeldt, dopredsjednik Sindikata policije.

U jugoistočnoj regiji samo ove godine prijavljeno je 6000 zločina, koji još nisu riješeni te su stavljeni na čekanje. Od toga, oko 400 njih uključuje ozbiljne zločine poput silovanja, ubojstava i pokušaja ubojstava.

Opterećenje je preveliko, a policajci su neprekidno prisiljeni raditi prekovremeno. Situaciju pogoršava i činjenica da svakog dana otkaz u prosjeku daju tri policajca, a mnogi o tome razmišljaju. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, do Nove godine će oko 1000 policijskih službenika dati otkaz.

“To su alarmantne brojke”, rekao je Thomas Stjernfeldt.

Sindikat policije strahuje da će ovakav razvoj dovesti do potpunog nepovjerenja ljudi u policiju, budući da se zločini neprekidno događaju (nemogućnost prevencije), a jednako tako se niti ne istražuju. U konačnici, to bi očekivano moglo dovesti do “uzimanja stvari u svoje ruke” pri čemu bi u nedostatku pravosudnih mjera za kriminalce, građani mogli postati “policija i sud”.

Izvor: Sloboda.hr/ SVT / Tribun