terminal franjo tuđman

Novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” svečano je otvoren večeras u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i državni tajnik za vanjske poslove Francuske Harlem Desir te mnogi partneri te zračne luke koja se za redoviti promet otvara 28. ožujka.

Ovo je najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura. Tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke, uključujući Kamgrad i Zagreb Montažu te Viadukt, koji je i član konzorcija koji stoji iza investicije, odnosno tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013. godine.

MZLZ, osim Viadukta, čini još pet tvrtaka – Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC i TAV Airports. Luka je u vlasništvu RH (55%), Grada Zagreba (35%) te Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice (po 5%).

Premijer Andrej Plenković izjavio je na svečanosti otvorenja kako je siguran da će predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji nas posjećuju, daljnjem povećanju broja turista. “Očekuje se da ovdje imamo oko 5 milijuna putnika godišnje. Vjerujem  da će ova zračna luka biti poticaj da dovršimo projekte i u Dubrovniku i u Splitu i u drugim zračnim lukama na čemu radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture”, kazao je premijer.

Ministar mora, prometa i infrastrukute Oleg Butković kazao je da je možda bilo nekih određenih poteškoća u samoj gradnji, kao što to bude ponekad kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima. “Evo, sve je završilo na vrijeme. Ponosni smo i sretni da danas otvaramo zračnu luku dr. Franjo Tuđman”, dodao je.

“Put do svega ovoga nije bio lagan, bilo je poteškoća, ali je sve uspješno riješeno”, rekao je Butković najavljujući da bi se u iduća tri mjeseca mogla znati i odluka Europske komisije u vezi s financiranjem još jednog velikog projekta – Pelješkog mosta.

terminal franjo tuđman

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je kako se radi o projektu važnom za Republiku Hrvatsku, za Veliku Goricu, za grad Zagreb. “Ponosan sam da je Vlada RH uspješno završila ovaj projekt. Ponosan sam na dobru suradnju unutar Vlade, grada i koncesionara, kazao je i dodao: Neka Bog da dug vijek ovoj zračnoj luci i sretan put onima koji je koriste!”

Poručivši kako su sretni što su u planiranom roku od tri godine uspjeli izgraditi terminal, predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron je rekao da je “gradnja novog terminala bila velik izazov jer je to fantastičan projekt, no uspjeli su i krajem ovog mjeseca očekuju prve putnike te nastavak pozitivnih trendova u njihovu broju i poslovanju.”

Francuski državni tajnik Harlem Desir rekao je da je sretan što je u Zagrebu i što se tako važna zračna luka otvara u 25. godini od međunarodnog priznanja Hrvatske. “Pohvaljujem hrvatske arhitekte i izvođače kao i francuske koji su tu radili jer to pridonosi jačanju ekonomske i druge suradnje Hrvatske i Francuske. To je izvanredna prilika za jačanje hrvatske ekonomije i jačeg međunarodnog prepoznavanja Hrvatske i kao članice Europske unije”, ocijenio je Desir.

Osim predstavnika investitora, hrvatske i francuske Vlade te vlasnika Zračne luke, na svečanom otvorenju su bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Željko Reiner i Ivan Vrdoljak, a u ime predsjednika Sabora Bože Petrova bio je zastupnik Marko Sladoljev. Na svečanosti otvorenja Zračne luke “Franjo Tuđman” bila je kći pokojnog predsjednika Nevenka, sinovi Miroslav i Stjepan te mnogi gosti među kojima i partneri iz zrakoplovnih kompanija.

Na novi će se terminal točno u ponoć 28. ožujka prebaciti sve operacije sa starog terminala, a isti dan rano ujutro kreće i prvi redoviti let Croatia Airlinesa iz Zagreba u Dubrovnik.

Zračna luka “Franjo Tuđman” ima 65.000 m2 površine, a projektirana je za 5 milijuna putnika godišnje s mogućnošću širenja do 8 milijuna putnika. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 prostornih metara betona, a 40.000 prostornih metara u vanjske radove, kao i 5.000 tona armature.

Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 šaltera za prijavu na let, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgrade je i 1100 parkirnih mjesta.

Izvor: Sloboda.hr/HRT