šešelj-ap

Sve je više onih koji traže da hrvatska Vlada upozori Haški sud kako Vojislav Šešelj krši uvjete puštanja na slobodu. Otkad je pušten na liječenje, četnički vojvoda priziva Veliku Srbiju te politiku mržnje i zločina zbog koje je i završio u Haagu.

Dok prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na ovu tematiku uzvraća pitanjem Zašto bi hrvatska diplomacija nešto poduzela po tom pitanju?, predsjednik Ivo Josipović smatra da ipak nešto možemo. Ono što mi možemo, mi nemamo širok manevarski prostor. Dakle, možemo jednim pismom upozoriti Haški sud na ovo što se događa, mišljenja je.

I bivši ministar vanjskih poslova i eurozastupnik Tonino Picula smatra da trebamo reagirati. Vlada bi mogla upozoriti sud u Haagu da Šešelj itekako krši uvjete puštanja. Međutim, čini mi se da bi trebalo naglasiti da su njegovi istupi svojevrsni stres-test za vladu Vučića i političku scenu u Srbiji, smatra.

Bivša premijerka Jadranka Kosor podsjeća na slučaj generala Markača koji je 2007. godine zbog lova na Bilogori vraćen u haški pritvor. Treba se obratiti Haškom tribunalu i upozoriti na činjenice koje su danas bjelodane o tome da Vojislav Šešelj i dalje širi velikospske ideje, izjavila je.

I HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović misli da je hrvatska diplomacija već trebala reagirati. O tome treba izvijestiti sam Haški sud, treba izvijestiti Europsku uniju i NATO, a ne ignorirati i misliti da će to proći samo od sebe, rekla je.

Šešeljevo puštanje na slobodu pljuska je i nepravda prema svim žrtvama, smatra Ruža Tomašić. Ako naša vlada ne reagira, onda ne bi ni smjela ići u Vukovar. A osim hrvatske vlade, već danima ne reagira ni srbijanska, ali ni Haški sud, rekla je za Večernji list.