kukuriku koalcija plan 21 milanović

Ovo što se u zadnje vrijeme događa na hrvatskoj političkoj sceni više nema smisla. Eto, nakon dužeg vremena ponovno su se okupili saborski zastupnici. Bili su na podužem godišnjem odmoru. Uskoro će ljeto, pa će opet na vjerojatno još dužu stanku.

Ne, toga nema nigdje u svijetu. A saborska sjednica počela je s aktualnim satom. Uglavnom su oni iz oporbe pitali, a oni na vlasti su im odgovarali. Kao u školi. Razlika je bila jedino u tome da u velikom broju slučajeva se dogodilo kao da je Sabor mjesto gdje se mogu zabavljati, pa dok se dio oporbenjaka trudio predsjedniku Vlade i njegovim ministrima postaviti što žešća pitanja, oni su se pretežno na njih “smijurili”, kao da se to njih ne tiče. A često su jedno pitali, a ovi im posve drugo odgovarali. Zastupnici HDZ-a jedini su se dogovorili da baš ništa (sic!) ne pitaju premijera Milanovića, misleći kako će mu time naškoditi, a u biti su mu napravili medvjeđu uslugu. S druge pak strane oni u SDP-u ili njihovi sateliti postavljali su već (komična) dogovorena pitanja, koja idu na mlin vladajućima. Cirkus, a što drugo.

Hrvatski građani, osim jednog manjeg dijela, već su dovedeni na prosjački štap. Oni u Vladi ne samo na ovoj saborskoj sjednici, već je to postala svakodnevna praksa, trude se da nam objasne kako mi nemamo pojima da nam je sve bolje i bolje.

Kad je Zoran Milanović smijenio najpopularnijeg ministra Slavka Linića zbog navodnog kriminala, svi smo očekivali da će se nešto dogoditi. Ali, vraga. Linić se povukao bez “ispaljenog metka”, kao kukavica. Rekao je da će odgovoriti tek kad prođu izbori za Europski parlament. Odakle mu pravo šutjeti? Međutim, ne šuti samo on, šuti i Uskok i Državno odvjetništvo, pa je Linić umjesto u pritvoru završio u – saborskim klupama. Komedija!

Tog dana (srijeda, 14. svibnja) kad se održavala saborska sjednica nakon dužeg vremena, bila je i obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana (r. 14.5.1922. u Velikom Trgovišću). Očekivali smo da će se saborski zastupnici prisjetiti čovjeka čijom zaslugom je stvorena hrvatska država, da će mu odati minutu tišine, ali nije se dogodilo ni to. Milanović je na odlasku jedino rekao da žuri na sprovod generala Martina Špegelja, ali ne i na grob Franje Tuđmana. Međutim, taj Franjo Tuđman je baš u toj sabornici donosio važne odluke za hrvatsku državu. Tko se više toga sjeća? Povijest, samo u nas, na žalost, počinje uvijek od onih koji su trenutačno na vlasti.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Hrvatski građani su očekivali i očekuju da već jednom prestanu prepucavanja, da se krene u neko bolje sutra. No, osim praznih i šupljih obećanja ništa se po tom pitanju ne događa. HDZ, ali i neki drugi već glasno traže prijevremene izbore. Oni na vlasti o tome ne žele ni raspravljati. Normalno. Ti kad jedno odu više se sigurno ne će vratiti. Stoga, demokratski smo ih izabrali, demokratski će nam soliti pamet do kraja mandata.

A što se tiče hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, o tome se mnogo ne raspravlja u ovom visokom domu. Ljudi koji su, zajedno s Tuđmanom, stvarali hrvatsku državu, očito su neka druga tema, o njima se govori jedino kao o nekakvim “povlaštenim” junacima.

Hrvatski sabor jednom bi trebao povesti raspravu i o hrvatskim tajkunima. Onima koji su kupili veliki broj tvrtki za kunu ili dvije, otpustili na tisuće radnika i koji su za razliku od branitelja uistinu u povlaštenom položaju. Što ne zovu u Sabor, kad se raspravlja primjerice o gospodarstvu, jednog Todorića ili Čermaka, pa neka im takvi održe “seminar” kako se od kune može postati – milijarder. Čudno je da se za ovakve teme, “od kune do milijardera”, ne zanima ni Uskok ni Državno odvjetništvo, pa čak su i značajnijim medijima to “strane” priče. Što mislite, zašto?

Sve u svemu, sad kad su izbačeni s istaknutih državnih funkcija Linić, a i poreznica Nada Čavlović Smiljanec, koji su zauzeli svoje fotelje u saborskim klupama, s nestrpljenjem očekujemo kako će nam i oni s novih pozicija početi dijeliti lekcije, iako bi im bolje bilo da se pokriju preko glave.

Ali, sve ima svoj vijek trajanja, pa i Kukuriku koalicija!

Autor: Mladen Pavković
Foto: Facebook