sandra švaljekFoto: HRT

Nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek, gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, među ostalim dotaknula se i svoje uloge u tvrtki Ad valorem, čiji je vlasnik njezin suprug Nenad Kukić. Firma se bavi knjigovodstvom, revizijom i poreznim savjetovanjem, piše tportal.

Voditelja Aleksandra Stankovića zanimalo je radi li i dalje u Ad valoremu kao konzultantica, navodeći kako to piše na web-stranicama tvrtke.

“Nisam imala apsolutno nikada nikakvu ulogu u toj firmi”, rekla je Švaljek dodajući kako internetska stranice već odavno ne rade, a ako se vidi njezino ime, to je zaostatak iz prošlih vremena, kad su nešto planirali, ali se nikad nije realiziralo.

Istina je da Ad valorem više nema aktivnu web-stranicu, no nije točno da Švaljek nije nikad imala “nikakvu ulogu u tvrtki”.

Naime, ona je 2013., od 21. ožujka do 12. lipnja, prema podacima iz Sudskog registra bila direktorica firme. Znači, s njezina je čela odstupila nakon što je izabrana za zamjenicu gradonačelnika Milana Bandića.

Tvrtku Ad valorem suprug Sandre Švaljek osnovao je 2007. Stabilna je, posluje bez gubitaka, a posljednje dvije godine prihodi joj se kreću oko 450.000 kuna. Lani je završila godinu s dobiti od 47.300 kuna, a 2014. imala je zaradu od 231.500 kuna.

Zbog supruga se Švaljek kao Bandićeva zamjenica dva puta našla u blago rečeno škakljivoj situaciji. Prvi put 2014., kada se otkrilo da je Kukić bez natječaja zaposlen na mjesto pomoćnika ravnatelja gradske Ustanove za sportske objekte. Čim je to došlo u medije, Kukić je podnio ostavku.

Zatim je 2015. izašlo na vidjelo kako je njezin suprug, odnosno njegova tvrtka, s gradskim tvrtkama sklopila tri posla. U 2014. trebao je savjetovati Upravu ZET-a, ali zbog uhićenja Bandića i vrhuške Holdinga (akcija Agram), ugovor vrijedan 196.000 kuna nije proveden. Godinu prije za Vodoopskrbu i Holding odradio je dva posla ukupne vrijednosti 28.000 kuna.

Švaljek je tada tvrdila kako ona nije utjecala na to da joj suprug dobije poslove, a on je objašnjavao da je on porezni stručnjak koji radi na tržištu i nije ni pomišljao na sukob interesa.

“Moja supruga nije na to utjecala. Zvao me bivši predsjednik uprave Holdinga Ljubičić”, rekao je tad za 24sata Kukić.

Izvor: Sloboda.hr/tportal