kruh

Svaki stanovnik Hrvatske na godinu pojede 74 kilograma kruha. Otkako smo postali dio jedinstvenoga europskog tržišta, sve više jedemo kruh iz uvoza. Kako se prilagoditi novim potrebama, na to su pitanje domaći pekari odgovor tražili na 16. simpoziju pekarstva u Varaždinu.

Slani perec sa što manje soli i bez aditiva kao grickalica između glavnih obroka gotovo savršeno odgovara zahtjevima nutricionista. Unatoč ovom dobrom primjeru, trendovi su, nažalost, za domaću proizvodnju nepovoljni. Uvoz stalno raste, upozoravaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Prošle smo godine uvezli preko 60 milijuna dolara, a izvezli 15 milijuna. A u našem pekarstvu postoje 50-ak tradicionalnih proizvoda koje treba brendirati. Koliko to cijene vani najbolje svjedoči podatak da je promet tradicijskih proizvoda u Europskoj uniji bio 50 milijardi eura, piše HRT.

A u sklopu radionice o tradicijskim pekarskim proizvodima, uz kušanje rapske torte, pokazano je kako napraviti virovsku mazanicu, tradicionalni podravski proizvod koji se priprema za zaštitu i brendiranje.

Izvor: Sloboda.hr/HRT