meteoalarm vijeme danas vrućine

Služba Meteoalarm za danas je objavila crveni stupanj upozorenja na velike vrućine za zapadne dijelove Hrvatske, a za sutra za cijelu zemlju, osim uskog priobalnog područja.

Najveće vrućine očekuju se u Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Najmanje će se osjetiti uz obalu Jadrana, na kojoj će biti relativno ugodno.

U unutrašnjosti će najviše temperature ići od 32°C u Gorskom kotaru do 38°C u Slavoniji, ponegdje i blizu 40°C. U Zagrebu će se kretati između 36 i 37 °C dok će na Jadranu biti do 35°C.

Sutra poslijepodne stiže nam promjena s pljuskovima i grmljavinskim nevremenom koja će prvo zahvatiti najsjevernije i najzapadnije krajeve. Nevrijeme, koje mjestimično može donijeti i grad ili sugradicu, unutrašnjost Istre, Zagreb i šire riječko područje zahvatit će krajem dana i u noći na četvrtak.

Najveća opasnost od tuče postojat će na sjeverozapadu unutrašnjosti od karlovačkog područja preko Zagreba i Zagorja do Međimurja. U Slavoniji je vjerojatnost grada manja jer će se nevrijeme prije toga ispuhati u zapadnim krajevima. Cijela Slovenija je pod znakom opasnosti, a time i sva pogranična područja.

U navedenim krajevima mogući su izražena grmljavina, grad i sugradica, jaki udari vjetra i mjestimično obilniji pljuskovi; ono što bi se na Jadranu nazvalo standardnom ljetnom neverom.

Nevrijeme će tijekom noći slabiti tako da bi u četvrtak ujutro od njega još moglo ostati nešto više oblaka i poneki lokalni pljusak. Zapuhat će sjeverni vjetrovi pa će konačno osvježiti. U unutrašnjosti će se jutarnje temperature kretati između 16 i 21°C, a na Jadranu između 22 i 27°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će biti između 25 i 30°C, a na Jadranu od 31 do 36°C. U nekim krajevima, uglavnom u unutrašnjosti, temperature će pasti za šest do sedam stupnjeva.

U petak će biti stabilno, pretežno sunčano, a temperature će još malo pasti. U unutrašnjosti će se kretati od 23 do 26°C, a na Jadranu od 28 do 33°C. Na Jadranu će zapuhati bura, ali neće biti olujnih ili orkanskih udara.

Izvor: tportal