kiša

Meteoalarm, stranica koja pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama u Europi, izdala je najviši, crveni stupanj uzbune za četvrtak za Hrvatsku.

Prema karti objavljenoj na stranici, sutra bi u područjima Istre, sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like mogle pasti obilne količine kiše koje će mjestimično prelaziti 100 litara po četvornom metru. U takvim okolnostima moglo bi biti i mjestimičnih poplava. Ostali dijelovi naše zemlje, osim Slavonije koja je žuta, označeni su drugim najvišim, narančastim upozorenjem, javlja tportal.

Prognostičari Meteo centra javljaju da danas tijekom prijepodneva kiša pada uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Do 12 sati izmjereno je od 15 do 25, a na području grada Zagreba mjestimice i do 30 mm kiše.

Pod utjecajem ciklone koja se formirala u blizini naših krajeva, u četvrtak će posvuda biti pretežno do potpuno oblačno uz kišu pljuskove i grmljavinu. Obilnije oborine očekuju se u središnjoj i gorskoj unutrašnjosti te duž Jadrana. U gorskoj unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu mjestimice je moguće i jače nevrijeme praćeno vrlo obilnom kišom, tako da bi mjestimice ukupne oborine tijekom 24 sata mogle premašivati 100 mm kiše po metru kvadratnom. U unutrašnjosti će puhati slab sjeverac, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti bit će od 13 do 17, a na Jadranu od 17 do 23°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 17 do 22, na istoku koji stupanj viša, a na Jadranu od 20 do 25°C.

U petak će posvuda i dalje biti promjenjivo oblačno uz povremenu grmljavinu te kišu ili pljuskove, mjestimice i obilnije. Tijekom dana očekuje se postupno smirivanje vremena pa će poslijepodne oborine biti rjeđe, a moguća su i povremena sunčana razdoblja. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverac, na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a samo će na sjevernom dijelu ujutro puhati bura koja će prijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti bit će od 11 do 16, a na Jadranu od 16 do 21°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 17 do 22, a na Jadranu od 20 do 25°C.

Prisjetimo se, crveno upozorenje u svom opisu navodi: vrijeme je izuzetno opasno. Prognoziran je iznimno intenzivan meteorološki događaj. Velika šteta i nezgode mogući su na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete koje izdaju vaša državna tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.