šustar

Tisuće ljudi sudjelovalo je jučer na antivladinim prosvjedima podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi “Hrvatska može bolje“ u čak 13 hrvatskih gradova, gdje su s glavne pozornice učenici poručili da “ne žele biti taoci neodgovornosti političkih elita”, a učitelji i profesori da “žele školu iz koje će odlaziti obrazovana i slobodnomisleća djeca”.

Predstavnik Inicijative Hrvatska može bolje Nikola Baketa zatražio je od Sabora da odbaci zaključke Odbora za obrazovanje i obrane reformu, dok je predstavnik sindikata Darko Šeperić zatražio da donese rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja će obvezati sve vlade.

Iako su svi govorili da politika nema što raditi u obrazovanju, vrlo je jasno da je iza svega stajao SDP koji je otvoreno građane pozivao na prosvjed, kao i brojne udruge kojima je Milanovićeva vlada pokazivala naklonjenost u obliku izdašnih financija.

Budući da su mnogi jučer pozivali na ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Predraga Šustara, on se u večerašnjem Dnevniku HTV-a osvrnuo na prosvjede: “Bila je fešta, tema je bila fešta. Mi nismo na nikakvim suprotnim stranama – ja sam nastavnik, radim na sveučilištu, tako da temeljna poruka je nemojmo podlijegati nekoj retorici koja ide na isključivost, agresivnost. Mislim, radi se o obrazovanju naše djece – tu treba biti miran, treba biti staložen i ajmo biti više uključivi, a manje isključivi”.

Dodao je kako je kompromis potreban, a on je već i učinjen kada je, i to dobro, nastavljen rad s ekspertnom skupinom iz prošlog saziva. Pozvao ju je da nastavi rad i upitao zašto zazirati od kvalitetne rasprave. “Problemi s ekspertnom skupinom nastali su nakon odluke saborskog odbora kojom se traži proširenje te skupine. Moram reći, čak i prije ove odluke, još veće proširenje skupine tražio je i Rektorski zbor”, dodao je.

“Sada smo u predvorju javne rasprave o kurikularnoj reformi, i pozivam javnost i stručnjake da se u nju aktivno uključe i daju svoje komentare. Nakon toga slijedi recenzijski postupak. Odluka Ministarstva na kraju mora se temeljiti na dokumentima, ne na ishitrenim procjenama i stavovima. Ekspertna skupina ne treba se ponašati tako isključivo i ja je i sada pozivam da se vrati. Bit struke je da se kroz neslaganje isprofilira kvalitetan dokument, zašto zazirati od kvalitetne rasprave”, upitao je.

Razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, Šustar je ocijenio odličnim. Smatra da je to bila dobra želja da se stvori pravo ozračje, u kojem je lakše razgovarati i donositi odluke.

Što se tiče rokova za eksperimentalnu primjenu kurikularne reforme, koja je bila planirana za sljedeću školsku godinu u 60 škola, Šustar smatra da se ti rokovi još mogu ostvariti. Dodao je kako i neki članovi ekspertne skupine smatraju da bi se sljedeća godina trebala iskoristiti za edukaciju učitelja i nastavnika, pa bi se s primjenom reforme moglo krenuti godine 2017./2018. “Možemo se strpiti. Svi su pozvani, potrebna nam je njihova pomoć”, poručio je ministar Šustar.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/narod.hr