nobilo josip perković mustač suđenje đureković krunoslav prates lažno svjetočenje

U procesu koji se zbog optužbe za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu danas je potvrđeno da je tijekom ovog postupka Krunoslav Prates lažno svjedočio i  da su mu Perković i Nobilo pomagali, piše Narod.hr.

Drašković se u travnju 2007. godine nalazio u njemačkom pritvoru i čekao na svoje izručenje Italiji. Naime, Italija je za njim izdala međunarodnu tjeralicu zbog krijumčarenja cigareta. Drašković je tom prilikom, kako stoji u bilješkama državnog odvjetnika Dietricha, signalizirao državnom odvjetništvu, da želi kontakt s njemačkim vlastima.

Draškovićevo svjedočenje iz 2007.

Državni odvjetnik Dietrich posjetio je Draškovića u zatvoru koji mu je tom prilikom Drašković je dao izjavu kako mu je Željko Ražnatović Arkan u privatnom razgovoru ispričao da su on (Arkan) i Đorđe Božović Giška likvidirali Stjepana Đurekovića, a da je ubojstvo naredio Stane Dolanc.

Tom je prilikom Drašković tvrdio kako je Krunoslav Prates je telefonski obavijestio Arkana kad će Đureković biti u garaži, a u garažu su ušli kopijom ključa, kojeg su imali.

U prvom djelu Draškovićeva današnjeg svjedočenja, koje je trajalo oko sati i pol, svjedok je davao je nejasne i neodređene odgovore ili je govorio da se ne sjeća. Povremeno je navodio, kako on uopće nije dao takvu izjavu i da ne zna od kud sve to.

Također, naveo je da se s Arkanom poznaje od prije rata, kako su u to vrijeme na “našim” prostorima likvidacije bile svakidašnja pojava i da tome nije baš pridavao puno pažnje.  U konkretnom slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, Drašković je cijelo vrijeme govorio o “tom nekom ubojstvu”, sve dok ga sudac Dauster nije opomenuo da se precizno izjašnjava i da se točno zna o kojem ubojstvu je ovdje riječ.

Sudac Dauster je Draškovića podsjetio na probleme koje može imati jer je očito da pokušava zavarati sud. Odredio je pauzu kako bi pravni savjetnik razgovarao s njim.

Priznao da je priču izmislio da spriječi izručenje Italiji

Nakon pauze Drašković se ipak sjetio da je razgovarao sa državnim odvjetnikom Dietrichom i dao mu takav iskaz, no kazao je kako je to učinio s namjerom da spriječi svoje izručenje u Italiju zbog umiješanosti u krijumčarenje cigareta. Naveo je kako je navodne „detalje“ ubojstva čuo od Arkana u nekom običnom „kafanskom“ razgovoru, da je dio pročitao u novinama, a nešto načuo na cesti, te kako se njemački državni odvjetnik skoro na to “upecao”.

“Aha, kako se u Bibliji navodi, Gospodin se raduje povratku zalutale ovčice”, komentirao je sudac Dauster.

Sudac Dauster: Herr Nobilo, što to radite?

Na kraju Draškovićevog svjedočenja dogodila se neobična zanimljivost. Kad je sve bilo gotovo i on otpušten, pozvao ga je Nobilo da mu priđe i počeo s njim nešto petljati, a na prilično glasnu intervenciju suca Daustera „Herr Nobilo, što to radite?“, svjedok se pokupio i otišao, a Nobilo je objasnio da je on skupio neke novinske članke o svjedoku pa mu je to htio dati(!).

Odvjetnik Stickler: Pratesa nismo nagovarali na lažna priznanja

U drugom djelu suđenja svjedočio je bivši odvjetnik Krunoslava Pratesa Rainer-Klaus Stickler, koji je u 25-minutnom svjedočenju naveo da je bio pomoćnik svom kolegi odvjetniku Rosebrocku, koji je vodio strategiju Pratesove obrane.

Potvrdio je da Pratesa nikada nisu nagovarali na lažno priznanje bilo čega i istaknuo kako detaljne pojedinosti zna Rosebrock.  Također, rekao je kako nema saznanja o 23.000 eura, koje je odvjetnik Rosebrock dobio od Tomislava Mičića i da ne zna ništa o vezi Rosebrock – Nobilo – Mičić.

S Nobilom nije imao kontakte, ali je priznao da se sjeća kako je Mičić nekoliko puta prisustvovao ročištima i sjedio u publici tijekom suđenja Pratesu i da ga pamti s nekih prijašnjih procesa zbog optužbi za krađu i provale, kada je takve osumnjičenike branio pred sudom.

Na kraju ročišta Perkovićev odvjetnik Beyer priložio je sudu dokaze da je Stjepan Đureković bio odgovoran za izgradnju INA-inih benzinskih crpki te da je Vanja Špiljak u vremenu 1978.-’82. radio u Beogradu i da je tek nakon što je Đureković napustio Jugoslaviju došao raditi u Zagreb.

Potvrđeno Pratesovo lažno svjedočenje i utjecaj Perkovića i Nobila

Današnje Sticklerovo svjedočenje značajno je jer je u njemu definitivno potvrđen Rosebrockov iskaz u kojem je navedeno da je Prates govorio neistine kao svjedok u ovom postupku, da su Perković i Nobilo utjecali na Pratesovu obranu i usmjeravali je u korist Perkovića, da su to sve financirali i da je Tomislav Mičić Zujalo bio čovjek za vezu.

Suđenje se nastavlja sutra u utorak, 24. ožujka u 10 sati kad bi trebao svjedočiti Vice Vukojević.