milan bandić zatvor uskok sud

Milan Bandić ponovno ide u zatvor. Odlučio je to sudac istrage na jutrošnji zahtjev USKOK-a koji je tražio da se Bandiću oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu, prenosi HRT.

Bandić je nešto prije 14 sati stigao na Županijski sud u Zagrebu u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića te nije želio davati izjave okupljenim novinarima.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta kako je Bandiću određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoka i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Također je donosena odluka o naplati jamstva u iznosu 15 milijuna kuna i to će biti uplaćeno u državni proračun po pravomoćnosti ove odluke.

Danas se na Županijskom sudu odlučivalo i o prijašnjoj Bandićevoj žalbi na odluku o zabrani obnašanja dužnosti gradonačelnika. Naime, neposredno prije USKOK-ova proširivanja optužnice Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu njegove obrane i omogućilo Bandiću da se vrati na dužnost. Sada ta odluka više nije relevantna i neće se primjenjivati.

Zašto je USKOK tražio vraćanje Bandića u zatvor?

USKOK je proširio istragu protiv Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja. Budući da je zagrebački gradonačelnik prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

“Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga u dva navrata zatražio da promijeni iskaz kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti”, stoji u priopćenju USKOK-a. Bandić je, kako navodi USKOK, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti načinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga. Riječ je naime o Bandićevim umjetninama.

Reakcije: ‘Ništa nas više ne može iznenaditi’

‘Mislim da nema osobe koju ovakve vijesti ne iznenade, bilo da se radi o osobama iz javne uprave pa i novinara’, kazala je vršiteljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek koja nije željela više komentirati najnovije vijesti iz DORH-a kao ni prognozirati Bandićev ‘idući politički potez’. Kazala je i da nije bila upoznata s novim činjenicama u vezi s Bandićem.

‘Nas u Zagrebu više ništa ne može iznenaditi, ali ne bi bilo pristojno komentirati predmete USKOK-a. Ono što mogu garantirati građanima Zagreba je da će Gradska skupština normalno funkcionirati i donositi sve odluke u interesu građana’, izjavio je predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor. Predsjednik Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić kazao je kako je ‘bilo za očekivati da će se situacija zakomplicirati u trenutku kad je krenuo s osnivanjem udruge koja će prerasti u stranku’.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je udruzi ‘U ime obitelji’ navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna. Iz Remetinca je Bandić izašao 19. studenog nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Foto: Hina