glavas333

Branimir Glavaš oko 13 sati izašao je iz zatvora u Mostaru i krenuo prema svojoj kući u Drinovcima u BiH, gdje namjerava ostati do daljnjega.

Nešto prije 11,30 sati u mostarski zatvor stigla je odluka Suda iz Sarajeva kojom je Ministarstvo pravde BIH-a ukinulo presudu Branimiru Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora, a na temelju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin, potvrdio je u utorak Hini Glavašev sin Filip. Ispričao je da ga je nazvao otac i rekao mu da se sprema za izlazak iz mostarskog zatvora.

Oko 13 sati Glavaš je izašao iz zatvora, što je potvrđeno i na njegovom službenom Facebook profilu.

Nešto prije dostavljene odluke Ministarstva pravde BIH-a u razgovoru za Hinu Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je da ima informaciju da je Sud BIH danas donio odluku o puštanju Glavaša iz zatvora, te da se očekuje njegov najskoriji izlazak.

Naglasio je kako je danas u ime svoga branjenika Glavaša uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca van slobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Isto je za tportal kazao i drugi Glavašev odvjetnik Veljko Miljević, kazavši kako je sada sve u rukama Vrhovnog suda. Glavaš, kazao je Miljević za tportal, do daljnjeg ostaje u Drinovcima, prenosi Tportal.

‘Čim zatreba sudu, on će krenut prema Hrvatskoj. Ako ga budu hapsili i mi budemo tukli. Ako ga zatvore, odmah će ga pustiti van jer ću im ja odmah pokazati koliko je do sada Glavaš proveo vremena u pritovru, istražnom zatvoru i zatvoru’, kazao nam je Miljević.

Ustavni sud Republike Hrvatske odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda vezano za osmogodišnju kaznu zatvora donio je 12. siječnja, a nakon toga Županijski sud gdje je ostala važiti nepravomona presuda u trajanju od deset godina izdao je prošlog tjedna tjeralicu za Branimirom Glavaše. Prema toj tjeralici u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.