oduzimanje djece norveška

Tijekom posljednjih dva i pol mjeseca deseci tisuća Rumunja prosvjeduju na ulicama širom svijeta zbog oduzimanja djece obitelji Bodnariu od strane Norveške socijalne službe za dječju skrb.

Marius Bodnariu, iz Rumunjske, i njegova norveška supruga Ruth, oboje bivši pripadnici pentekostalne crkve iz Bukurešta, preselili su u Naustdal, u Norveškoj prije 10 godina, gdje su odgajali svoje petero djece.

Dana 16. studenog, Norveška socijalna služba za dječju skrb je, bez znanja roditelja odvela dvoje najstarije djece, došavši u njihovu školu i izvukavši ih iz razreda. Policija je kasnije tog dana stigla do njihove kuće i prisilno odvela dvojicu starijih dječaka, ostavljajući Ruth s njezinom tromjesečnom bebom, ali je i nju policija sljedeći dan također oduzela.

Samo dva dana kasnije služba socijalne skrbi je obavijestila roditelje da su njihova djeca povjerena brizi dvije odvojene udomiteljske obitelji te da se dobro “integriraju” u novu okolinu. Tek naknadno dobili su obavijest da su krivi za “kršćanski radikalizam i indoktrinaciju“.

oduzimanje djece norveška

Ravnatelj škole se žalio službi za dječju skrb rekavši da su Bodnariusi “vrlo kršćanski nastrojeni” te da njihovo uvjerenje da Bog kažnjava grijeh “stvara smetnje kod djece“. Zabrinut je i bog discipline u obiteljskoj kući, jer se navodno povremeno koristi tjelesno kažnjavanje, ali nakon medicinskih pregleda djece, nije otkriveno nikakvo fizičko zlostavljanje.

Nakon oduzimanja djece sud je na ročištu održanom 27. studenog odbacio apel bračnog para da ponovno budu sa svojom djecom, te je odlučio da djeca moraju ostati na skrbi njihovih udomitelja. Sada Marius i Ruth mogu posjećivati njihovog tromjesečnog sinčića dva puta tjedno po dva sata. Osim toga, mogu se viđati i sa svoja dva starija sina, ali je sud odbio odobriti pravo posjeta njihovim kćerima.

Prosvjedi zbog ovog slučaja održani su ne samo u Rumunjskoj, nego i u Zapadnoj Europi, Skandinaviji, Sjevernoj Americi, Australiji… Nisu prosvjedovali samo članovi njihove vjerske zajednice nego pripadnici svih vjera u zemlji. Rijetko, ako ikada, Rumunjska je doživjela tako snažan prikaz jedinstva kršćana zbog pojedinačnog problema.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr/quovadiscroatia.com