rode rodilje bebe goluža porod

U sklopu međunarodne akcije ’16 dana aktivizma’ posvećenoj borbi protiv nasilja nad ženama, Udruga Roditelji u akciji – RODA pokrenula je akciju ‘Prekinimo šutnju’ tijekom koje ohrabruju i pozivaju majke da podijele svoja negativna iskustva s poroda. Već za nekoliko dana javilo im se jako puno žena koje su doživjele neki oblik nasilja, grubosti, omalovažavanja, ignoriranja i drugih neugodnosti pri porodu, a čije ispovijesti, od kojih su neke doista jezive, javno objavljuju na internetskoj i stranici na Facebooku svoje udruge.

Udruga poziva žene da podijele svoje loše iskustvo poroda kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o lošem iskustvu poroda ne govori i da je jedino važno da on rezultira zdravim djetetom.

“Cilj ovogodišnje akcije kojom se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je da se podigne svijest trudnica i rodilja jer svjedočanstva žena iz gotovo svih krajeva Hrvatske nažalost pokazuju da su te prakse toliko normalizirane da se kod nas jednostavno uzima zdravo za gotovo da se kroz to mora proći na porodu, a ne mora”, kaže potpredsjednica Udruge RODA Daniela Drandić.

Šesnaestodnevna akcija prikupljanja ispovijesti žena o negativnim iskustvima s poroda pokrenuta je na Dan obilježavanja borbe protiv nasilja nad ženama, a kako veli Drandić, žene im se javljaju iz cijele Hrvatske, što ukazuje na to da je taj problem iznimno raširen.

“Sve dok kolege dopuštaju kolegama da se tako ponašaju i dok žene šute o tome ništa se neće promijeniti. To je srž problema. Nakon ovako velikog odziva koji smo imali više se neće moći izvlačiti”, smatra Drandić. Dodaje da im se javljaju i muškarci želeći dati podršku akciji.

Pisma pri porodu traumatiziranih žena su anonimna, no sve se ispovijesti fotografiraju i pohranjuju u digitalni album, objavljen na Rodinoj Facebook stranici koju možete posjediti OVDJE.

Neke žene navode mjesto ili instituciju u kojima su doživjele svoje tegobno iskustvo poroda, neke ne, no kako napominje Drandić, 50-ak svjedočanstava žena pokazuje da se nešto mora pokrenuti.

“Zato to i radimo da bismo suočili institucije s tim problemom. Sad imamo javno dostupan čvrst dokaz da se to, nažalost, događa u našim bolnicama”, veli Drandić.

Dr. Trpimir Goluža, kao ginekolog i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, smatra da bi trebalo sve incidentne slučajeve tijekom poroda razriješiti u samoj ustanovi, sankcionirati odgovorne i poduzeti sve da se isto ne ponovi. Način na koji Udruga Roda provodi akciju ocjenjuje pogrešnim i potencijalno kontraproduktivnim.

Autor: Sloboda.hr/tportal