Pakistan_Krscanin-18-mjeseci-u-zatvoru-zbog-lazne-optužbe-za-blasfemiju


Razbješnjela gomila mučila je, a potom spalila kršćanski bračni par u pakistanskoj provinciji Pundžab nakon što ih su optužili za blasfemiju jer je netko u njihovu smeću navodno našao spaljene ostatke Kurana. Upravo u toj provinciji pripadnici vjerskih manjina često su optuženi za blasfemiju, a sve je više onih koji zakon kritiziraju zbog toga što se koristi kao sredstvo obračuna s ljudima druge vjere, uz lažne optužbe.

Prema onome što su objavili mediji ubijeni kršćani zvali su se Šazhada Masih i Šama Masih, imali su 35 i 31 godinu i roditelji su četvoro djece. Oboje su radili u ciglani u gradu Kot Rada Kišan, gdje se dogodilo ovo nasilje, a optužbe protiv njih započele su nakon što je netko u njihovu smeću našao spaljeni Kuran. Nakon što se priča raširila njihov poslodavac po imenu Jusuf Gujar, zatočio je čitavu obitelj u jednoj sobi u kompleksu ciglane. Kako prenosi The New York Times, taj poslodavac je s bračnim parom imao neriješene financijske sporove, zbog čega ih je on, tvrde lokalni mediji, optužio za blasfemiju.

Lokalni imami obavijestili su stanovništvo o tome što se događa, nakon čega se gomila okupila ispred sobe gdje je obitelj bila zatočena, izvukli ih van i započeli tući roditelje. Nakon toga su ih bacili u peć za pečenje cigle, a prema nekim navodima gomila je u jednom trenutku zamalo linčovala i djecu, ali neki od njih su to spriječili, prenosi Bitno.net.

Dok je policija došla na mjesto događaja, tijela kršćana bila su potpuno spaljena. Prema tvrdnjama lokalnih policijskih vlasti, započela je istraga u kojoj je ispitano više od 400 ljudi, a njih 48 je uhićeno. Policija osigurava kršćanska naselja u Pundžabu, a čelnik pokrajine formirao je posebno povjerenstvo koje treba ispitati slučaj.

Jedan dio javnosti u Pakistanu već je upozorio kako se zakon o blasfemiji često koristi kao sredstvo za razne privatne obračune protiv kršćana, te kako se optužbe izmišljaju ili preuveličavaju. Također, već se nekoliko puta u prošlosti događalo da bi gomila linčovala osobe koje su optuženi za blasfemiju, bez ikakve ozbiljnije reakcije policije i vlasti.