borna ćorić davis cupFoto: Reuters

Ozbiljan udarac pretrpjela je hrvatska teniska reprezentacija dva mjeseca prije finala Davis Cupa protiv Argentine. Borna Ćorić odlazi na operaciju desnog koljena i propustit će ostatak ove sezone.

Informacija je stigla nakon pregleda koji su pokazali da je Ćorićev problem veći od obične upale. U koljenu su detektirana dva fragmenta kosti koji iritiraju tetivu, što se ne može riješiti bez čišćenja. Zbog toga će naš najmlađi reprezentativac pod nož u utorak u Zagrebu, nakon čega mu slijedi dvomjesečna rehabilitacija.

Najgori trenutak

Premda nijedan trenutak za ozljedu nije “zgodan”, Bornina se pojavila u doista najgorem. U Americi je pokazao najbolju igru sezone, ulaskom u četvrtfinale Mastersa ostvario uspjeh karijere i opet se približio ulasku u Top 40. Dvije uzastopne predaje, u Cincinnatiju i na US Openu, bile su početak muka. U Zadru je stisnuo zube, prekoračio granicu boli i odigrao meč s Pouilleom, iako je sada jasno da bi bilo bolje da nije forsirao.

Utrka s vremenom

Kada završi s terapijama, Ćorić će imati dovoljno tjedana da se kvalitetno pripremi za australsku turneju i početak nove sezone. Utrkivanje s vremenom za finale Davis Cupa bilo bi previše riskantno i zapravo je nemoguća misija, iako nam je Željko Krajan u telefonskom razgovoru rekao da ga nije prekrižio.

– Mislim da je još prerano, ne bih automatski otpisao Bornu. Prema mojim saznanjima on će se pokušati maksimalno angažirati da se oporavi do kraja studenoga. Kako će sve to teći, ne možemo znati, ali treba se nadati da nije izgubljen – optimističan je izbornik.

No u slučaju da Ćorić neće izaći na megdan Del Potru i ekipi, Krajan mora razmišljati o alternativi. Je li Ivan Dodig drugi igrač za singl?

– Sigurno, tu nema dvojbe. U kadru kojim trenutno raspolažemo on je naš sljedeći najbolje plasirani igrač. Nemamo koga izmisliti u sljedeća dva mjeseca.

Zapravo – imamo. “Di si Doktore kad te trebamo”, pisalo je na transparentu koji je grupica navijača izvjesila tijekom zadarskog dvoboja s Francuskom. Doktor je, dakako, Ivo Karlović, koji je svoje poglavlje u reprezentaciji zatvorio prije četiri godine, a u ovoj situaciji bio bi joj zlata vrijedan.

Na Karlovićevu gorčinu prema Hrvatskom teniskom savezu i tretman zbog kojeg se oprostio već su potrošeni hektolitri tinte. Finale u Hrvatskoj možda je doista posljednja prilika da se zakopaju ratne sjekire, a Zagrepčaninu koji u 38. godini igra tenis života omogući da pred domaćom publikom stavi još jednu pozlatu na karijeru.

Argumenti za povratak

Karlović je osvojio Davis Cup 2005., ali te sezone nije odigrao nijedan živi meč. Motiviran i svjež (sezona završava tri tjedna ranije), mogao bi biti moćno oružje za Argentince, samo kada bi ga se razumnim argumentima uvjerilo u povratak. Krajan kaže da ga je kontaktirao i za prijašnje dvoboje, no svaki put ga je dočekala odbijenica.

– I ovaj put ću ga zvati. I nadam se da će njegov odgovor biti drugačiji nego ranije. Vjerujem da šansa postoji. Svaki bod će nam biti izuzetno bitan i tu nema prostora za zamjeranje. Sada je idealan trenutak da se ova priča napokon zaključi.

Može li “no hard feelings” stav omekšati Karlovića?

– Možda i on spozna koliko nam je važan taj meč i predomisli se. Ovo je finale, u Hrvatskoj, nešto o čemu smo mogli samo sanjati. Znam da je već osvojio Davis Cup, ali sada ima priliku to ponoviti. Pokušat ću skupiti najbolje što hrvatski tenis ima, ma koliko me koštalo – zaključio je Krajan.

Autor: Sloboda.hr/Sportske novosti