mesić stjepan komunis

Predsjedništvo Sabora odbilo je na sjednici obnoviti pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, partijska većina – Josip Leko, Nenad Stazić, Dragica Zgrebec (SDP) i Milorad Batinić (HNS) nadglasali su HDZ-ove potpredsjednike Željka Reinera i Tomislava Čuljka.

Tako će se drugu godinu zaredom komemoracija na bleiburškom polju u subotu održati bez pokroviteljstva Sabora, ukidanje kojeg je bio jedan od prvih političkih poteza nove, Milanovićeve vlasti.

“Na Bleiburgu nisu stradali samo nevini, pa zato pokroviteljstvo ne treba vratiti”, izjavila je SDP-ova Dragica Zgrebec na sjednici predsjedništva objašnjavajući negativnu odluku o prijedlogu HDZ-a.

Klikni LIKE ako misliš da je Mesić izdajnik hrvatskog naroda!

“Mogu reći da je riječ o skandaloznoj izjavi koja gospođu i njezinu stranku legitimira kao ne samo pravnog, već i mentalnog sljednika one ideologije i sile koja je i sudjelovala u tim egzekucijama”, ocijenio je povjesničar Zlatko Hasanbegović.

“Vladajuća koalicija započela je svoju vladavinu simbolički, likvidacijom pokroviteljstva nad komemoracijom pod nemuštim obrazloženjima međusobno kontradiktornim, konfuznim. Time je začet određeni ideološki građanski rat”, objasnio je Hasanbegović.

Bleiburg nije samo mjesto, nego i višestruki simbol. Simbol koji u sebi ujedinjuje sva stratišta i cjelinu stradanja u ratu i poraću nakon 1945., simbol prave i stvarne naravi Jugoslavenske komunističke države.

Bože Vukušić iz počasnog bleiburškog voda kaže da je austrijska policija na razgovoru oko ovogodišnje komemoracije dala neke nove uvjete organizatorima.

“Nažalost, većina dodatnih zahtjeva koje vam postavljamo nisu naši, nego iz Hrvatske”, objasnila je austrijska policija Vukušiću koji tvrdi i da je bivši predsjednik Stipe Mesić od austrijskog kolege osobno tražio da zabrani komemoraciju.

Izvor: narod.hr