vojislav stanimirović sdss hadžić ured predsjednice kolinde

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je ovih dana u svoj ured čelnike svih palamentarnih stranaka na konzultacije. Hoće li se odazvati SDSS, još nije poznato. “Ne mogu reći hoće li stranka ići ili ne, jer nemam saznanja je li stranka dobila poziv, niti što bi bio povod za taj sastanak”, rekao je Hini jučer potpredsjednik stranke Milorad Pupovac.

Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik, ima obvezu upoznati predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i podsjetiti širu hrvatsku javnost kako je u vrijeme velikosrpske agresije na hrvatsku Vojislav Stanimirović obnašao visoke vojne i političke dužnosti.

Danas, 24 godina nakon stravičnoga srpskog zločina, imamo potpuno drukčiju »priču« od one »službene« o dr. Vojislavu Stanimiroviću, nekadašnjem ministru u tzv. Vladi Republike Srpske Krajine, sadašnjem predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke, partneru trenutno vladajuće koalicije, kao i njegovoj ulozi u ratnim zbivanjima u Tovarniku, Lovasu i Vukovaru.

Vojislav Stanimirović je sudjelovao vrlo aktivno kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandata saniteta i organizator zdravstvena zaštite zapadnog Srema“ 1991. godine zajedno s četnicima u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Nakon sjednice Vlade tzv. SAO Istočne Slavonije 20. studenog 1991. na kojoj je zapečaćena sudbina ranjenika, u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru, taj dan se, u popodnevnim satima, osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem, došao uvjeriti i dr. Vojislav Stanimirović komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

Ružica Erdelji nakon okupacije Vukovara zarobljena i žrtva silovanja javno svjedoči: „Taj dan silovali su me svi redom sigurno njih dvadesetak… Vojni policajci su nekako osposobili autobus kojim su nas prevezli u vojarnu. Jedan dan Stanimirović, Dokmanović i Hadžić došli su u krug vojarne, pljuvali su nas i govorili da je ovo sveto srpsko tlo.“

Slavica Popović jedna od oštećenika i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, da je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga.

Gospođa Slavica Popović novinaru Večernjeg lista 2013. godine detaljno svjedoči da je Vojislav Stanimirović organizirao odvođenje njenog ranjenog supruga hrvatskog branitelja Marijana Popovića iz obiteljske kuće i tada je rekao da Marijana traže već dva dana jer on je ratni zarobljenik. Stanimirović je bio u zelenoj vojnoj odori i imao je pištolj. Rekao joj je da će poslati milicajce po njega i stvarno, svjedoči Slavica, došla su trojica naoružanih i dovela ga u auto, posjela ga na zadnje sjedište između dvojice, a ovaj treći je vozio. Slavici su rekli da ga voze u Srijemsku Mitrovicu na liječenje, ali od tada ga više nikada nije vidjela.

Stjepan Peulić iz Lovasa koji je ranjen preživio prolazak kroz minsko polje svjedoči 2012. godine kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu grožđa. „Prvo su odvojili jednu grupu te ih tukli i boli nožem, onda je Ljuban Devetak, a dr. Vojislav Stanimirović je stajao kraj njega, naredio svima da krenu prema ulazu u selo. Bilo je jasno da idemo na strijeljanje…“

Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

Smatramo neprimjerenim već samu najavu sastanka i razgovora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s Vojislavom Stanimirovićem. Bez obzira što je riječ o predstavniku parlamentarne stranke, iznesena povijesna dokumentacija, te osnovana sumnja za ratni zločin, dovoljan su razlog za odgađanje ovoga sastanka. Njegova nazočnost u bilo kojem obliku u Uredu predsjednice bio bi javni čin omalovažavanja žrtve svih onih koji su dali svoje živote u obrani i stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik