irinej

Patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili su jučer liturgiju u obnovljenom hramu Svetog Ilije u selu Mlaka u općini Jasenovac povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša – 22. travnja.

Irinej je podsjetio da hram u Mlaki leži “na mučeničkoj zemlji na kojoj je stradalo stotine tisuća mučenika samo zato što su bili Srbi i pravoslavci”.

– To je bila njihova jedina krivica, a zlikovci su mislili da zbrišu s lica ove zemlje sav srpski rod i pravoslavni narod – rekao je patrijarh Irinej i ocijenio da je zločin u Jasenovcu “veći od životinjskog i zločin koji ni vrag nije činio”.

– Najtragičnije je što su stradala i nevina djeca. Plemenita Diana Budisavljević spasila je više od 12.000 djece, a koliko je tek djece stradalo to će za narod i povijest ostati vječno tajna koju će mnogi htjeti ublaže – rekao je patrijarh srpski.

On je naglasio da je zemlja na kojoj se prostirao logor Jasenovac natopljena krvlju i ispunjena kostima.

Hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije djece koji su stradali jer su bili anđeli – rekao je Irinej. Konstatirajući da je najstrašnije to što su zločine počinili kršćani, patrijarh Irinej je rekao:

– Neću da ih osuđujemo ili proklinjemo, ali to ne smijemo zaboraviti. Samo djelo proklinje, a ostavimo Gospodinu da im sudi jer postoji zakon i pravda Božja.

Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vjernika među kojima Milorad Pupovac, predsjednik SNV u Hrvatskoj i Dragan Davidović, izaslanik predsjednika Milorada Dodika i Vlade RS, čiji je Sekretarijat za vjere inicirao obnovu crkve u Mlaki.

Autor: Sloboda.hr/Vesti-online