srbija bajakovo

Nekoliko kamiona iz Makedonije u ranim jutarnjim satima u četvrtak blokiralo je promet na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo, javlja Tanjug i prenosi da su hrvatske vlasti s tog prijelaza nakon ponoći vraćale vozila i putnike sa srpskim putovnicama.

Tri kamiona koja prevoze robu koja se pokvarila parkirala su se na međudržavnom prostoru između Batrovaca i Bajakova nezadovoljna višednevnim čekanjem i prijete da će robu istovariti u tom području a hrvatska policija ih, prema Tanjugu, pokušava ukloniti.

Izvjestitelj Tanjuga, pozivajući se na srpsku graničnu policiju, javlja da je nakon primjene srpskih protumjera onemogućen ulaz u Hrvatsku svima koji imaju srpske putovnice.

Prema Tanjugu nekoliko vozila i autobusa vraćeno je s graničnog prijelaza Bajakovo u Srbiju, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku s obrazloženjem da nijedno srpsko vozilo ni državljanin ne mogu u Hrvatsku.

Milanović: blokada Bajakova ostaje

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.

“Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a o izbjegličkoj krizi.

“Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a, kazavši da su srbijanske mjere “smiješne”.

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo.

Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

“Sada su donijeli tu mjeru, razgovorao sam o tome tijekom večeri s Federicom Mogherini. Što ćemo točno napraviti to će reći ministar unutarnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje”, rekao je Milanović.

Dodao je da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa i da i dalje nitko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš.

Na upit je li itko na sastanku čelnika EU-a spominjao hrvatsko-srbijanske odnose, Milanović je odgovorio niječno.

“Nitko ni jednom rječju. Nekakvo pismo koje je pisao Vučić nitko nije vidio. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga ali ovakava vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Europi ne. I dalje ostajem otvoren za dijalog, to nije fraza, to je činjenica. Ja sam jučer preko naše ambasade u Beogradu molio Vučića da se javi i da nije bilo toga ne bi se ni čuli. Ne znam što se događa u Beogradu, ali znam što se događa u Zagrebu i Bruxellesu”.

Srbijanski mediji izvještavaju sa summita u Bruxellesu kao da su blokada graničnog prijelaza Bajakovo i hrvatsko-srbijanski odnosi glavna tema.

Srbija uvele protumjere: zabrana prijevoza hrvatske robe

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo.

Ministar Stefanović rekao je da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da “ekonomskom agresijom nanosi štetu gospodarstvenicima obje zemlje”, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

“Sve to se za pet ili deset minuta može povući, ako se granica otvori. Ako ne, bit će i drugih mjera“, rekao je Stefanović, naglasivši kako je Srbija “bila primorana uvesti protumjere”. “Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost”, poručio je Stefanović.

Srbija je uvela protumjere Hrvatskoj zbog blokade graničnog prijelaza Batrovci – Bajakovo za teretni promet, koje uključuju zabranu ulaska svim teretnim vozilima i prijevoznim sredstvima s registracijskim oznakama Hrvatske na teritorij Srbije na svim graničnim prijelazima, te zabranu ulaska svim prijevoznim sredstvima koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj, bez obzira na registracijske oznake.

Te će se mjere početi primjenjivati od srijede u ponoć, kad je istekao rok Srbije Hrvatskoj da deblokira granični prijelaz Bajakovo-Batrovci, a putnički promet bit će i dalje uobičajen.

“Vlada će i dalje odlučivati o drugim potezima, mi smo prinuđeni to uraditi i smatramo da nismo zaslužili ovakvo ponašanje Hrvatske”, rekao je srbijaski ministar unutarnjih poslova.

Al Jazeera javlja da protumjere Srbije znače da od ponoći nijedno teretno vozilo, brod ili vlak neće ući u Srbiju ako prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj.

“Trenutno par kamiona ovdje prolazi, oni su prošli neposredno nakon ponoći, ali sada je rampa spuštena za hrvatsku robu. Sam ministar Stefanović je naglasio da će ovo biti šteta ne samo za Srbiju, nego možda više i za Hrvatsku. Rekao je kako iščekuje da Europska unija što prije reagira, te da je Srbija spremna ukinuti te protumjere čim Hrvatska deblokira prijelaz”, javio je reporter Al Jazeere s prijalaza Bajakovo-Batrovci, naglašavajući da je “u koloni i dalje više od 700 kamiona koji danima stoje”.

Hrvatska je ranije zbog eskalacije izbjegličke krize i velikog priljeva migranata preko granice sa Srbijom zatrvorila granične prijelaze Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina, a potom i prijelaz Bajakovo-Batrovci za teretni promet.

Srbija: tvrtke iz regije mogu tužiti Hrvatsku za štetu zbog zatvaranja Bajakova

Predsjednik Gospodarske komore Srbije (GKS) Marko Čadež zatražio je u srijedu od slovenskih tvrtki da pošalju jasan signal Zagrebu i ukažu vlastima u Hrvatskoj kako stanje na graničnom prijelazu Bajakovo nikome ne ide u prilog i upozorio da tvrtke mogu tužiti hrvatsku vladu zbog nastale štete.

Čadež je, kako prenose beogradski elektronički mediji, najavio mogućnost da tvrtke iz regije upute kolektivnu tužbu hrvatskoj vladi zbog pretrpljene štete.

“Trenutna situacija na granici ne ide nikome u prilog – ni Srbiji, ni Hrvatskoj, Sloveniji, ali ni Austriji, Grčkoj, nikome… Nema logičnog objašnjena zašto se to radi”, rekao je Čadež.

Pri Gospodarskoj komori Srbije, podsjetio je Čadež, formirani su poseban tim i call-centar kojima se mogu javiti tvrtke koje su pretrpjele štetu.

“Postoji osnova i za zajedničku tužbu za pretrpljenu štetu. Ako se ovakva situacija nastavi – to se može uraditi i to važi za sve, a ne samo za srpske tvrtke”, rekao je predsjednik srbijanske gospodarske komore i naglasio kako “živimo u svijetu gdje bi međunarodne sporazume trebalo poštivati” i da “moraju postojati pravila igre”.

Predsjednik srbijanske gospodarske komore najavio je za četvrtak razgovore s predstavnicima gospodarskih komora Njemačke, Austrije i EU, kako bi pokušali dodatno “izvršiti gospodarski pritisak” da se protok roba neometano nastavi. (Hina)