srbija osječanin zdravko hlobik

Osječanina Zdravka Hlobika (54), srpske su vlasti uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo, zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca, kojeg u Srbiji terete za “terorizam” za vrijeme Domovinskog rata.

Osječanin je uhićen u četvrtak ujutro, a u petak ga je do granice kod prijelaza Batina, oko 13 sati, dopratio hrvatski konzul u Srbiji.

Kako se doznaje od Manele Operta Podunavac, glasnogovornice Višeg suda u Somboru, protiv Zdravka Hlobika, hrvatskog državljanina iz Jelisavca, zbog kaznenog djela terorizma još od 1992. godine postoji optužnica javnog tužitelja iz Sombora.

– Na temelju optužnice određen je pritvor Zdravku Hlobiku iz Jelisavca, te je za njim raspisana potraga – kazala je glasnogovornica Višeg suda u Somboru.

Kako je dodala glasnogovornica, Osječanin Zdravko Hlobik uhićen je u četvrtak na graničnom prijelazu te nakon što je dao izjavu dežurni sudac mu je odredio zabranu napuštanja Sombora dok se ne utvrdi njegov identitet.

Osječanin nije bio uhićen, nego je prespavao u jednom od somborskih hotela. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tako ga je savjetovalo i država će platiti troškove. U jutarnjim satima otišao je, zajedno sa hrvatskim konzulom, na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući.

Više nego šokiranog Osječanina uspjeli smo dobiti na mobitel dok je čekao na somborskom sudu.

– Uopće ne znam zašto su me uhitili, ali evo, čekam suđenje – kazao je kratko Osječanin Zdravko Hlobik.

Prema dostupnim podacima Zdravka Hlobika iz Jelisavca, u Srbiji navodno terete da je bio pripadnik tzv. Somborske skupine, koja je 1992. godine pokušala minirati batinski most koji je bio jedina veza između Srbije i Baranje te je preko njega dolazila pomoć pobunjenim Srbima koji su napadali Osijek. Zbog spleta okolnosti, most nije dignut u zrak, no veći dio skupine tada je uhićen. Pripadnici “Somborske skupine” proveli su u zarobljeništvu 707 dana, a razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca, u siječnju 1994. godine.

Damir Buljević, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije, kaže kako je uhićenje Osječanina u Srbiji vrlo opasna stvar.
– Jutros sam bio s čovjekom koji je bio u Srbiji prije približno mjesec dana, a isto je u Srbiji osuđen za terorizam. Nitko ga nije tada niti pogledao. Čini se da sada, kada se zaoštrava politička situacija između Hrvatske i Srbije, treba upozoriti sve branitelje da ne idu preko granice. Postoje ljudi koji su ondje osuđeni i na po 15 godina zatvora zbog terorizma, no razmijenjeni su i vratili su se kući u Hrvatsku. S obzirom na to da te presude nikada nisu doista ukinute, pitanje je kada će ih Srbija aktivirati – opravdano je zabrinut Buljević.

Izjava “pravog” Zdravka Hlobika

S traženim Zdravkom Hlobikom iz Jelisavca, mjesta pokraj Našica, novinari Glasa Slavonije u petak su dva puta telefonski razgovarali. Kada su ga prvi put nazvali kazao je kako nije čuo da je netko s njegovim imenom i prezimenom uhićen u Srbiji, ali zna da je ondje osuđen. Kada su se drugi put čuli, već je bio informiran o tome, kaže, javio mu je prijatelj koji radi u Osijeku. “Znam da sam na popisu, ne smijem ići u Srbiju pa ni ne idem. Išao sam u Bosnu, ali mislim da sada neću ni tamo. Znam da postoji čovjek koji ima ime i prezime kao i ja. Kada sam bio u bolnici, medicinska sestra mi je rekla kako živi na Jugu II u Osijeku i da je njezin susjed istoga imena i prezimena. Vjerojatno mu je rekla za mene”, kaže Hlobik. Nada se, kaže, da će pogrešno uhićenog Zdravka pustiti iz zatvora. “Znam da sam osuđen u Srbiji u odsutnosti”, rekao je Hlobik za Glas Slavonije.

Izvor: Glas Slavonije