srbi vojni mimohod oluja slunj 1995

Kako se približava mimohod Oružanih snaga RH, koji će se ove godine održati 4. kolovoza u Zagrebu, a u povodu Vojno-redarstvene akcije Oluja, sve se više javljaju oni koji su za, ali i protiv. Naime, neki su očekivali da će na mimohod stići više vojnih i državnih izaslanstava, ali prema svemu sudeći – ništa od toga. Srbija se također pobunila protiv mimohoda, pa čak i zaprijetila onima koji će na njemu sudjelovati, a koji nisu iz Hrvatske. Nečuveno, ali je tako. Jedan član Vlade ovih je dana izjavio da se „svi moramo zapitati zašto u svijetu, čak i među našim saveznicima, postoje rezerve prema Oluji i proslavama u Kninu“ („Strana izaslanstva prvi put na proslavi Oluje“, Novi list, 22. srpnja 2015.). Međutim, u istom broju ovih dnevnih novina, donedavni predsjednik RH Ivo Josipović misli da zna zašto prema Oluji u međunarodnoj zajednici još uvijek postoji zazor.

Josipović kaže: „Strane države izbjegavaju mimohod, kao što su i dosadašnje proslave Oluje, zato jer Hrvatska nije našla načina da u njih integrira i srpsku zajednicu, kako onaj njen dio koji je sudjelovao u obrani Hrvatske, tako i one čije su obitelji bile žrtve rata. Proslava se, na žalost, nije profilirala kao integrativna. S pravom slavimo pobjedu i veličamo naše branitelje. Ali, nedostaje jasno ispružena ruka pomirenja. Osobno sam prvi bio doveo neke predstavnike srpske zajednice na proslavu u Knin, i prošle i pretprošle godine. Tamo su bili i predstavnici lokalnih Srba. Ali, očito cijelo ozračje nije bilo takvo da motivira vodeće čelnike i institucije srpske zajednice na uključivanje. Valjalo bi uz proslavu pobjede i slobode, uz počast hrvatskim žrtvama, priznati i komemorirati i civilne žrtve sa srpske strane. Toga nema i zato strane države izbjegavaju Oluju“ – smatra Josipović.

Eto, naš „propali predsjednik“ među ostalim smatra da „nedostaje jasno ispružena ruka pomirenja“, ali da je on (a tko će drugi, op.a) “prvi doveo neke predstavnike srpske zajednice na proslavu u Knin“. Da, doveo je srpskog teroristu Veljka Džakulu, unatoč tome što se nije ni ne namjerava ispričati hrvatskom narodu. Još i danas pamtimo onu fotografiju gdje ga uhićuje hrvatska policija, zajedno sa većom skupinom „pomozbog“ junaka koji su u vrijeme Domovinskoga rata neprestano s brda razarali Pakrac i ubijali sve – hrvatsko! Josipović je pružio ruku i Stanimiroviću i Pupovcu. Što nikada nije spomenuo ni jednog Srbina koji je sudjelovao u nekoj od postrojbi Hrvatske vojske, ili što naposljetku on sam nije svojim primjerom 1991. pokazao kako se brani Domovina, već je u vrijeme dok su drugi ginuli „svirao klavir“? Na početku srpske i ine agresije trebao je on, ali i njegovi sateliti činiti sve da rata ne bude, a kad ga je već bilo bilo, trebao je, a nije, pomoći onima koji su bili prvi kad je trebalo- hrvatskim junacima. Stoga, prije bi bilo da su zbog Josipovića i sličnih visoki strani dužnosnici izbjegavali Knin, odnosno obljetnice Oluje, jer su znali da kad će se pojaviti u ovom gradu, kao i Milanović, umjesto pljeska može zaraditi samo oštra negodovanja. (Što se i događalo.) I to od koga? Od ljudi koji su stvorili slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, pod vodstvom Franje Tuđmana!

No, jadno je i žalosno što Srbima danas smeta mimohod kojeg organizira Hrvatska vojska. A nije im smetao niti se itko od njih javno bunio, kad je na veliki srpski praznik – Vidovdan, 28. lipnja 1995. na okupiranom području Korduna na vojnom poligonu u Slunju organizirana „Vidovdanska vojna parada korpusa specijalnih snaga Vojske Republike Srpske Krajine“, koju je uživo za tadašnju televiziju Knin strastveno komentirao Bogdan Boro Rkman, ratnohuškački novinar Srpske Krajine, a danas (da ti pamet stane) dožupan Sisačko-moslavačke županije! Na tom srpskom mimohodu sudjelovali su i brojni ratni zločinci, od Milana Martića, Mile Mrkšića, Mile Novakovića, Rajka Ležajića, Milislava Sekulića, Nikole Gruborovića, Milorada Stupara, Stanka Letića („proslavljeni ratnik Banije, Korduna i Kupresa“), a na svečanoj bini bio je i Milorad Ulemek Legija, zloglasni šef Crvenih beretki čije su jedinice ratovale u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Prenoseći uživo mimohod srpskih gubitnika i zločinaca, Rkman je neprestano isticao da je „riječ o svečano času srpske istorije“, koji se odvija „na srpskom Slunju“! Također je rekao da „ukoliko se Republika Hrvatska drzne na novu agresiju, maljutke će opet, kao i dosad, za njih biti smrtonosne“.

Cilj te četničke vojne parade bio je pokušaj demonstracije vojne moći i pokušaj upućivanja prijetnji Hrvatskoj nakon što je samo nekoliko mjeseci ranije Hrvatska vojska u akciji Bljesak pomela srpske i ine agresore i zločince. Znači, ta i takva „vidovdanska“ parada nije im smetala, a ova danas koja ima za cilj i sjećanje na ratne i moralne pobjednike u hrvatskom Domovinskome ratu im smeta – do boli.

Pa, iako Josipović, koji nije više predsjednik RH, svim silama nastoji prijeći preko žrtava, sve s željom – idemo se jedni drugima ispričati – želi „integrirati Srbe i u predstojeći hrvatski vojni mimohod“ u Zagrebu, neka opet pozove Veljka Džakulu, a ovaj neka dođe s brigadom poraženih srpskih četnika, s kojima je činio zločine, pa neka i oni (predlažemo na začelju) sudjeluju u ovom mimohodu, da djeca vide i poraženu vojsku, vojsku koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku i koja je kriva za desetine tisuća ubijenih, nestalih i prognanih Hrvata. Ako imaju hrabrosti – neka dođu, da ih vidimo, a i da oni vide nas, tj. vojne postrojbe koje su ih u vrijeme rata odnijele kao šibe na vodi!

Autor: Mladen Pavković