srbi savo štrbac oluja egzodus

“Morali smo sačuvati našu biološku masu, moglo nam je izginuti naše stanovništvo, civili, žene… Zbog toga smo se odlučili na egzodus”, kazao je Savo Štrbac.

Vojno redarstvena operacija Oluja za Hrvate je od 1995-te na ovamo, najveličanstvenija pobjeda vrijedna obilježavanja i slavljenja. S druge strane, Srbi ne misle tako, što je i za očekivati obzirom na njihov masovni odlazak iz sela i gradova koje je ta operacija obuhvatila. Da Oluja niti u primisli nije bila genocidna, dokazano je na sudu u Haagu,a čistoću ove monumentalne, vojne akcije potvrdile su i oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču. Ostala je, međutim, “ljaga masovnog progona Srba” koja se hrvatskom narodu ne prestaje spočitavati već dvadeset godina…

Malo koji svjedok tog olujnog vremena može zaboraviti proglase koje je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman Srbima slao iz sata u sat. Putem svih raspoloživih medija, televizijskih i radio postaja, molio je građane srpske nacionalnosti da ne napuštaju svoje domove, a naglašavao je i kako uz vojsku dolazi Crveni križ koji će im osigurati sve potrebito. Ništa, međutim, nije vrijedilo. Strah od vojske (donekle i shvatljiv) te nevjerojatna antihrvatska propaganda učinili su svoje, pa su Srbi iz područja koje je bilo obuhvaćeno Olujom masovno u panici napuštali svoje domove. No, nije samo to bilo u pitanju…

Klikni LIKE ako smatraš da Oluja nije zločinački pothvat!

Na sudu u Haagu utvrđeno je da su “Dužnosnici Republike srpske krajine pozvali su stanovnike da napuste područja” (Prvostupanjska presuda, paragraf 1762), no ovaj paragraf nije potpuno zaživio ni u hrvatskom ni u srpskom narodu.

Da je uistinu tako, te da nisu samo visoki srpski dužnosnici inzistirali na masovnom iseljavanju, potvrdio je i Savo Štrbac koji je s prvim naznakama Oluje poslao pismo tadašnjem glavnom tajniku UN-a, Boutros Galiju:

– Upozorio sam ga na ovaj slučaj, na neviđen masakr koji će se desiti nad srpskim stanovništvom, zbog čega se na kraju odlučilo na egzodus. Morali smo sačuvati našu biološku masu, moglo nam je izginuti naše stanovništvo, civili, žene… – kazao je Savo Štrbac.

“Priznanje” Save Štrpca i istinu o “protjerivanju” Srba pogledajte na videu:

Autor: T.Budak/Dnevno.hr