Jedna simpatična inicijativa učenika OŠ Škurinje koji su povodom Dana holokausta inicirali obilježavanje mjesta na kojem se nalazila srušena riječka sinagoga, na putu je da se, zaslugom gradske vlasti i turističke zajednice, pretvori u povijesnu blamažu, piše rijekadanas.com.

Naime, na upravo postavljenom informativnom panou na šest jezika istaknut je netočan podatak prema kojem je sinagoga ‘minirana i nestala’ 1944. godine iako je povijesna istina kako je to učinjeno pune četiri godine kasnije. Srušili su je partizani 1948. godine.

Židovi se prvi put spominju u Rijeci 1436. godine. Bili su uglavnom trgovci, koji su živjeli su na području Ziecha ili Zudecca, odnosno Giudecca u Starom gradu, a ono se nalazilo otprilike na zapadnom dijelu današnjeg Klobučarićevog trga na mjestu škole Nikola Tesla. Najstariji židovski doseljenici, tzv. Marchigiani, stigli su iz talijanske pokrajine Marche.

U Rijeci je kroz povijest postojalo 13 sinagoga, koje su uglavnom bile uređene u unajmljenim kućama i stanovima.

Mala ortodoksna sinagoga u Ulici Ivana Filipovića, sagrađena 1932. godine, jedina je izvorno građena sinagoga danas u Hrvatskoj koja još uvijek služi obredima. Obnovljena je 2008. godine i zaštićena kao kulturno dobro.

Velika sinagoga sagrađena 1903. srušena je 1948. godine

U Riječkoj provinciji 1938. godine popisano je 1.783 Židova, no zbog pojave nacizma Židovi napuštaju Rijeku nakon 1933. i počinju se iseljavanje u Sjedinjene Države, Englesku i Palestinu.

Na području Sušaku i Hrvatskoga primorja uoči Drugoga sv. rata bilo je približno 150 Židova, a sinagoga je ondje bila u iznajmljenom stanu. Nakon što je talijanska vojska okupirala Sušak u travnju 1941. popisana su samo 92 sušačka Židova.

Velika sinagoga trebala je odgovoriti vjerskim potrebama rastućeg broja doseljenih mađarskih Židova tijekom ugarske uprave Rijekom u drugoj polovici 19. stoljeća. Potkraj toga stoljeća u Rijeci je živjelo oko 2.500 Židova te su 1890. u jeku riječkoga graditeljskog zamaha počele i pripreme za podizanje Velike sinagoge reformiranog obreda.

Građevinska dozvola izdana je 8. listopada 1902., u studenom je započela gradnja, koju je vodio ing. Carlo Conighi, a Velika sinagoga je otvorena 22. listopada 1903. na Roš Hašanu, židovsku Novu godinu.

Temeljito su je opljačkali i zapalili njemački nacisti koncem siječnja 1944. Ostaci sinagoge posve su uklonjeni u doba ‘narodne vlasti’ krajem 1948. godine, piše Fluminensija koja prenosi i svjedočanstvo nedavno preminulog Maksa Peća koji je dobio nalog iz tadašnjeg Komiteta da se Sinagoga sruši kao “nepotrebni vjerski objekt”. Bilo je to u vrijeme kad je religija bila “opijum za narod”.

Rušenju je prethodila prodaja zgrade od strane pravnog sljednika vlasnika Saveza jevrejskih veroispovednih opština iz Beograda koja je oštećenu Veliku sinagogu tadašnjem Kotarskom narodnom odboru Rijeke prodala kao građevinski materijal!

Zanimljivo je da je Peć bio svjedok i prvotne devastacije sinagoge četiri godine kasnije kada je zgrada zapaljena ali ju je spasio prolom oblaka te je teže nastradala samo jedna strana krova.

Svjedočanstvo Maksa Peća o rušenju Velike sinagoge u Rijeci:

Izvor: Sloboda.hr/Rijekadanas.com/Maxportal
Foto: Fluminensija