prosvjed stipendistice

Prošlog tjedna dvije studentice Akademije dramske umjetnosti počele su prosvjedovati ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), zbog kašnjenja isplata državnih stipendija. Studentice su ondje podigle i šator, u kojem im se pridružila još jedna kolegica te su njih tri: Dorotea Susak, Espi Tomičić i Zvjezdana Klenović odlučile nastaviti s prosvjedom čak i nakon što su im isplaćene stipendije.

Naime, tri studnentice su napomenule da prosvjedujući traže izradu novog nacrta dodjele državnih stipendija za 2016./2017. te da se natječaj pokrene na početku akademske godine kako bi se stipendije počele isplaćivati od siječnja.

Rekle su da ako su mogli branitelji prosvjedovati u Savskoj, mogu i one. Treća studentica – Dorotea – za televiziju je izjavila da ona nije stipendistica, ali je “iz solidarnosti stala uz svoje kolegice”.

Pozvanima za iskazivanje podrške su se osjetili i inicijatori prošlotjednih protuvladinih prosvjeda “Hrvatska može bolje”, jedva dočekavši da ponovno u zrak dignu transparente protiv ministra Predraga Šustara.

No, ono što je najzanimljivije u cijeloj priči, dok se studenticama pridružilo “stotinjaka studenata” o kojima su izvještavali mediji, jest činjenica da ti drugi studenti ili nisu studenti ili nemaju prava na stipendije. Znači od svih stipendista, prosvjedovale su tek njih dvije.

Studenti-prosvjednici2Primjer za to jest i objava na Facebooku u kojoj je jedna od prosvjednica molila da im se hitno pridruže ljudi prije nego su trebali doći predstavnici medija. Espi Tomičić je otvoreno napisala: “Nas smo tri, a dolaze novinari!!!!!” i “Dođite tko može ispred, prije medija, da nas je više”.

Većina medija je zatim prenijela vijest o stotinjak prosvjednika stipendista, iako je u daljnoj prepisci na Facebooku više nego jasno da ne samo da nije riječ o stipendistima, nego čak i o “propalim studentima”. Jedna je kolegica naime Espi odgovorila: “Ali ja sam propali student. Ako nas bude četvero – mediji će nas sve potpisati… Ne želim da u telopu ipred mog imena piše… istina”.

Navedena “prosvjednica” je zatim dodala da ako skupe “normalne studente” da će im ona osigurati prijevoz. S obzirom da ih se sakupilo više od četiri, ne sumnjamo u to da se vrlo lako utopila u “masi” koju su potom mediji prozvali “prosvjednicima stipendistima”.