Kinoteka caffe bar u Kordunskoj ulici u Zagrebu zatvara se 15. prosinca. Razlog zatvaranja jest taj što Župa sv. Blaža, koju odnedavno predvodi mladi župnik Borna Puškarić, kao vlasnik prostora u kojemu se nalazi kafić više nema namjeru produljivati ugovor o najmu dosadašnjim voditeljima Kinoteke caffe bara. Voditelji Kinoteke caffe bara od starog su se prostora oprostili putem Facebook stranice te najavili otvaranje kafića na drugoj lokaciji.

Međutim, neki su ovo iskoristili za iskaljivanje svojih frustracija, točnije za napad na Župu sv. Blaža i njezinog mladog župnika Puškarića. Najbizarniji napad može se pronaći na Facebooku Lane Kosovac, tj. u komentarima njezine viralne objave u kojoj je napala Župu sv. Blaža zato što je ista, pazite sada, odlučila raspolagati svojom imovinom kako ona želi.

No, njezina objava bila je “kamilica” za ono što se moglo pročitati u komentarima.

Sonja Leboš i Dora Lipovčan predlažu paljenje crkve

Sonja Leboš ispod jednog komentara o pozivu na “konkretno djelovanje” otvoreno je spomenula spaljivanje crkve: “pa znaš kako kaže stara anarhistička, jedina crkva koja prosvjetljuje je ona koja gori”.

Na to se nadovezala i Dora Lipovčan komentarom: “na tom tragu mi i ide misao”.

sonja leboš dora lipovčan kinoteka crkva

U daljnjoj raspravi Sonja Leboš nadodaje da je njima potrebna “jedna opća desakralizacija u kombu s deratizacijom. Kako deratizacija inače podrazumijeva likvidaciju štakora, sami zaključite koga Leboš smatra “štakorima”.

sonja leboš dora lipovčan deratizacija

Potrebno je napomenuti da dotične koje bi htjele vidjeti crkvu koja gori nisu neke anonimke, već javne djelatnice čiji je glavni izvor financiranja državni proračun.

Tko je Dora Lipovčan?

Dora Lipovčan se bavi glumom, a kako piše na njezinoj Facebook stranici, radi za Hrvatsku radioteleviziju (HRT), Hrvatsko narodno kazalište (HNK) i Gradsko kazalište Pula. Dakle, i njoj je glavni izvor financiranja državna blagajna.

dora lipovčan

Zanimljivo je ta je Dora Lipovčan bila jedna od dvadeset potpisnika pisma upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u kojemu izražavaju svoju “zabrinutost” imenovanjem Zlatka Hasanbegovića članom Kazališnog vijeća HNK Zagreb.

Pored gore spomenutih komentara, Dora Lipovčan je povodom zatvaranja Kinoteke caffe bara napisala zasebni i poprilično nepismeni tekst koji je naslovila riječima “pas mater klerofašističku, gamad prokleta”:

dora lipovčan objava kinoteka

Inače, samo letimičnim pogledom njezinog Facebook profila možete naići na mnoštvo vulgarnih i vrlo nepismenih objava, sasvim neočekivanih od jedne mlade dame iz “kulturnih” krugova.

Donosimo samo neke od njezinih objava:

dora lipovčan facebook objave

Tko je Sonja Leboš?

Sonja Leboš nalazi se na čelu Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja koju, kako piše na službenoj stranici udruge, financiraju Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, državna Zaklada “Kultura Nova” i Austrijski kulturni forum. Pored toga, Leboš radi i kao projekt menadžer u udruzi “Siva zona” koja se navodno bavi “umjetničkim i znanstvenim istraživačkim projektima”, a kako piše na službenoj stranici udruge, financiraju je Ministarstvo kulture RH, državna Zaklada “Kultura Nova”, Dubrovačko-Neretvanska županija i Grad Korčula.

Sonja Leboš je svojevremeno bila jedna od najžešćih kritičara bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. S obzirom na to da joj je Ministarstvo kulture jedan od glavnih izvora financija, možete i sami zaključiti zašto joj je Hasanbegović bio trn u oku.

Poslali smo upit HRT-u, HNK, Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu i zakladi Kultura Nova

Kao što ste možete vidjeti, Sonja Leboš i Dora Lipovčan dvije su javne osobe koje pripadaju istoj društvenoj kasti – kasti tzv. “kulturnjaka”. To je kasta kojoj je sve dopušteno u ime njihovog “kulturnjaštva”, pa i pozivanje na paljenje crkava, bez straha da će ih netko zbog toga barem tražiti objašnjenje ili ispriku, a kamoli neku veću razinu preuzimanja odgovornosti za napisano.

To je i kasta koja prvenstvno živi od državnoga proračuna (čitaj: naših bruto plaća), ali i kasta koja je toliko uljuljkana u “društvenu preraspodjelu” sredstava da si zamišlja da je sve oko njih “društveno vlasništvo” (čitaj: njihovo), pa nekome tko odluči raskinuti ugovor o najmu vlastitoga privatnoga prostora obraćaju se s “pas mater klerofašističku, gamad prokleta”.

Zamislite da je neka druga javna osoba, primjerice glumac koji ne pripada krugu “kulturnjaka” kojemu pripada duet Leboš-Lipovčan, pozvala na paljenje sinagoge uz tekst “pas mater cionističku, gamad prokleta”. Koliko bi sati prošlo od opće medijske hajke na tu osobu do raskida poslovne suradnje od strane HRT-a, HNK i svih ostalih javnih subjekata? Radilo bi se o jednoznamenkastome broju sati. No, što se događa u ovome slučaju? Ništa.

Kako ovaj slučaj ipak ne bi prošao u potpunosti neprimijećeno, objavljujemo ovaj članak i šaljemo upite HRT-u, HNK, Gradskome kazalištu Pula, Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu, zakladi Kultura Nova, Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Gradu Korčuli o tome ograđuju li se od ovakvih natpisa Sonje Leboš i Dore Lipovčan. Odgovore ćemo objaviti kada i ako ih dobijemo.

Autor: Sloboda.hr
Foto: Facebook/Pinerest