6c78893902a43779b8edFoto: Dreamstime/Ilustracija

– Nažalost, slučajevi zamrznutog mesa koje se uvozi u Hrvatsku nisu novi i tome treba stati na kraj. Godinama tome svjedočim, ali ne radi se samo o mesu – govori za 24sata vozač (podaci poznati redakciji) u jednoj prijevozničkoj tvrtki.

I mali i veliki uvoze svašta

Više od 15 godina kao vozač za razne prijevozničke tvrtke prevozi i raznu hranu po cijeloj Europi. Od Švedske do Hrvatske, od Rusije do Portugala. Inspektori Ministarstva poljoprivrede i u posljednjoj su kontroli otkrili upravo tone mesa s isteklim rokom trajanja koje je trebalo biti prepakirano, a sad će biti poslano na uništenje. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je velike novčane kazne i kaznene prijave tvrtkama u kojima je pronađeno takvo meso, zbog ugrožavanja zdravlja.

– Sve što je Tolušić rekao, naš sugovornik, vozač kamiona, godinama je gledao svojim očima. Uvjeren je da je uvoznički lobi tako jak da nikakve inspekcije dosad nisu uspjele stati na kraj uvozu loše hrane u zemlju.

– I ja imam djecu, znam koje stvari ne ulaze u moju kuću – objašnjava zašto je odlučio otvoriti dušu.

I sad je izvan Hrvatske i čeka utovar u kamion. Dovozio je hranu i u velike prehrambene tvrtke u Hrvatskoj, ali i u puno manjih koje se bave uvozom “svega i svačega”, kaže.

Uz aditive – u paštete

– Meso koje je pred krajem roka trajanja iz starih članica EU jeftino stiže u Hrvatsku. Zamrzava se i onda ima rok trajanja još dvije godine kod nas. Ili uz dodatak aditiva završava u paštetama, hrenovkama i sličnim prerađevinama – kaže nam naš sugovornik. – No daleko od toga da je problem samo u mesu – napominje nadalje pa iznosi šokantne podatke o uvozu hrane koji traje godinama i ne nazire mu se kraj.

– Mrkva stara godinu dana iz inozemstva postajala bi hrvatskom samo zbog prepakiranja i nove naljepnice. Mlijeko se uvozi u prahu, a vara se i na datumima proizvodnje – svjedoči vozač.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr/24sata.hr