hos1

U okrilju noći, između 20 i 20.30 sati, interventna policija i splitska policija, njih 20-ak prikrali su se spomeniku koji stoji u splitskoj Boškovićevoj ulici i doslovno ištemali uklesani natpis “Za dom spremni”.

Spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a na kojemu je nedavno iskelesan natpis “Za dom spremni” u središtu Splita išteman je usred noći, i to od strane policajaca, prenosi Dnevno.hr.

Pripadnici IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” u šoku nam javljaju zadnja događanja oko njihovog spomenika.

U okrilju noći, između 20 i 20.30 sati, interventna policija i splitska policija, njih 20-ak prikrali su se spomeniku koji stoji u splitskoj Boškovićevoj ulici i doslovno ištemali uklesani natpis “Za dom spremni”.

hos2

Uznemireni pripadnici IX. bojne svjedočili su kako policajci opremljeni teškim naoružanjem opkoljavaju spomenik. Jedan od njih, kažu, onaj koji je štemao spomenik imao je masku na licu.

“To ukazuje na to da je činio nešto što nije u skladu sa zakonom”, kazao nam je jedan od šokiranih HOS-ovaca.

Naravno da nije u skladu sa zakonom jer je grb s prvim bijelim poljem i riječima “Za dom spremni” u slučaju postrojbe HOS ozakonjen i priznat statutom.

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić kazala nam je kako je “natpis bio neprimjerenog sadržaja te da je morao biti uklonjen”. Na pitanje po čijem nalogu te zašto o tome nisu obavješteni vlasnici spomenika HOS-ovci, glasnogovrnica nam je objasnila kako je ovo “sve što nam zasada može reći”.
S obzirom na svu paniku i hajku koja se u posljednje vrijeme digla oko spomenika, pripadnici HOS-a su u najmanju ruku očekivali sudski nalog ili da će ih barem informirati što će biti s njhovim spomenikom.

Podsjetimo, brojni su se građani Lijepe naše podignuli na noge i ostali duboko uznemireni i žalosni, nakon što je na spomeniku IX. bojne uklesan natpis “Za dom spremni”. Gradonačelnik Baldasar izrazio je svoje “duboko žaljenje” zbog, kako je nazvao uklesani natpis “ustaške poruke” na spomeniku.

Podsjetimo, nedugo nakon što se u medijima pojavila vijest o isklesanim slovima na spomeniku “odgovornost” za natpis hrabro je preuzeo vijećnik Hrvatske čiste stranke prava u splitskom gradskom vijeću Luka Podrug.

“Poštovani manipulatori, cenzori, krivotvoritelji i dvolični moralizatori, pozdrav Za Dom Spremni je sastavni dio znaka devete bojne HOS-a, a na spomeniku se nalazi poradi takve odluke Gradskog vijeća Grada Splita. Spomenik u trenutku postavljanja nije bio dovršen iz tehničkih razloga. Sada je dovršen, te je potpun i savršen, jer sadrži pozdrav Za Dom Spremni pod kojim su HOS-ovci živote dali”, poručio je Podrug.

Spomenimo i kako je spomenik koji je za 46-oricu poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a “Vitez Rafael Boban” svečano otkriven u svibnju 2014. u Ulici Ruđera Boškovića, nedavno preliven crvenom bojom, točnije 18. rujna. Tko je počinitelj, policija još nije otkrila.

hos3