gfsdgfshhf

“Sigurno se ne bi ovome pridodavala tolika pažnja domaćeg stanovništa i hrvatskih branitelja, da u biografiji novog vladike Jovana, ne stoji da se tijekom Domovinskog rata, kao pripadnik padobranske jedninice “Niških specijalaca”, nije borio na najtežim područjima, među koje možemo svrstati i grad Pakrac i grad Lipik, kao i okolna mjesta”, javljaju pakrački branitelji, a prenosi Dnevno.hr.

Trese se braniteljska scena u Pakracu. Samo pet dana nakon obilježavanja smrti 20-torice heroja u Kusonjama, u njihovom je gradu, pod okriljem tajne, održano ustoličenje novog episkopa, dotadašnjeg vladike, Jovana.

dsc_5780

Iako su tu prigodu uveličali Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, te je povodom ovog ustoličenja iz Srbije došlo 18 autobusa pravoslavnih vjernika, za pakračke branitelje niti to nije bilo sporno. Sporna je bila nesvakidašnja, ratna retorika koja se tada orila pravoslavnom crkvom u Pakracu, a koju su nijemo odslušali hrvatski predstavnici:

“Srbi su na ovom području masovno stradali od ‘41. do 45, kao i od ‘91. do ‘95. Ovdje je život mnogo puta uništavan, ali nikada nije uništen. Pakrački i slavonski Srbi nose svoj krst. Od danas će to nošenje krsta izgledati drugačije! Obnovićemo hramove i eparhiju” – poručio je novi episkop Jovan. Imao je što za kazati i srpski patrijarh Irinej:

fsdhs

“Pred vladikom Jovanom je veliki posao. Treba obnoviti hramove, okupiti vjernike i širiti pravoslavnu vjeru. Ovoj svetoj liturgiji nismo prisustvovali samo mi, već i duše tisuća umorenih nedužnih Srba u Jasenovcu i cijeloj Slavoniji. Eparhija slavonska je mučenička i stradalnička. Narod ove eparhije je kroz povijest protjerivan i ubijan. Ovdje je ubijeno 19 000 srpske djece. Molimo se danas za sve jasenovačke i nedužne žrtve iz proteklog rata. Ovdje su uništene i spaljene mnoge svetinje, ali život nije”, kroz molitvu je prozivao Irinej.

Međutim, niti to nije ono što je u potpunosti šokiralo branitelje Pakraca. Ono što ih je uznemirilo, a zbog čega će ovih dana održati javnu tribinu, Jovanov je životopis…

“Sigurno se ne bi ovome pridodavala tolika pažnja domaćeg stanovništa i hrvatskih branitelja, da u biografiji novog vladike Jovana, ne stoji da se tijekom Domovinskog rata, kao pripadnik padobranske jedninice “Niških specijalaca”, nije borio na najtežim područjima, među koje možemo svrstati i grad Pakrac i grad Lipik, kao i okolna mjesta. Iz Domovinskog rata, poznato je da su se, na ovom kraju uz domaće pobunjene Srbe, pripadnike “Banjalučkog i Prijedorskog korpusa”, borili i četnici “Beli Orlovi”, “Arkanovci”, tzv. JNA, te i “Niški specijalci”. Ponekad je na ovim područjima bila koncentracija agresora između 8- 9 tisuća ljudi, po nekim izvorima i više”, tvrdi se iz Pakraca.

culibrk

I zaista, Jovan Ćulibrk je podoficir i rezervist 63. padobranske brigade iz Niša, koja je u narodu prozvana “Niškim specijalcima”. O Ćulibrku, nekad padobrancu-specijalcu, a sada pakračkom episkopu, mediji kazuju ovako:

“Često svoje monaško odijelo ponosno zamijeni padobranskim kombinezonom, a do sada je uknjižio 140 skokova. Za njega je padobranski skok zadatak koji treba izvršiti, a ne sport.”

– Ako sam na nešto ponosan nakon monaškog i svećeničkog čina, to je crvena padobranska beretka. Živjeti s padobrancima iziskuje stalno dokazivanje. I ratnik, i vojnik i monah trebali bi, ako su istinski ono što jesu, živjeti za druge i biti spremni na žrtvu – kazao je svojedobno episkop Jovan.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Ovo otkriće bilo je i motiv organiziranja tribine o kojoj branitelji pišu:

“Povodom ovakvog besramnog čina, u Pakracu, na dan 17. 10. 2014. godine u 18,00 sati u kino sali “Hrvatski dom” organizira održavanje javne tribine pod nazivom “SVE ZA HRVATSKU – HRVATSKU NIZAŠTA”, gdje će mnogi poznati časnici i ini drugi govoriti o značaju pomenutog događaja. Organizator poziva sve građane Hrvatske, a posebice hrvatske branitelje da na taj dan dođu u Pakrac, pokažu dostojanstvo, ali i iskažu negodovanje postavljanjem “niškog specijalca” vladike Jovana za vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pakracu”.

jovan-culibrk-spc-rs2

Izvor: Dnevno.hr
Foto: e-novine.com/Telegraf.rs/Vreme.com/Mondo.rs