soa dragan lozančić whatsapp viber skype

Jutarnji list u posjedu je obavještajne analize koja govori o nevjerojatnoj operaciji SOA-e prigodom koje su putem maila dostavljani podaci o operativnoj sposobnosti SOA-e, kao i razotkriveni identiteti sedam djelatnika SOA-e i četiri djelatnika MUP-a.

Pokušaj dobave sustava za nadzor suvremene elektronske komunikacije građana putem WhatsAppa, Vibera i Skypea, obavljen je u tvrtci Hacking Team sa sjedištem u Milanu, a posrednik u nabavci bila je hrvatska kompanija Alfatec Group. Prema dostupnim informacijama, cijena jednog softvera je oko milijun eura, a godišnja cijena održavanja je oko 250 tisuća eura.

E-mail korespodenciju između Hacking Teama iz Milana i Alfatec Groupe iz Zagreba objavio je WikiLeaks.

Pregovarači za nabavu tog softvera bili su djelatnici Sigurnosne obavještajne agencije, koji su tijekom 2013. i 2014. godine odlazili na više prezentacija opreme u inozemstvo te išli na sastanke u sjedište tvrtke u Milano.

Tijekom e-mail komunikacije razotkriveni su identiteti sedam djelatnika SOA-e, uključujući zamjenika ravnatelja agencije i voditelja tehnike, te četiri djelatnika MUP-a.

Otkrivene su pojedinosti koje točno otkrivaju trenutne operativne sposobnosti, kao i buduće sposobnosti sustava koji je u planiranoj nabavi.

Otkrivena su razmatranja o načinu upotrebe ponuditeljevog softvera, u sastavu OTC-a, gdje bi bio na raspolaganju VSOA-i, SOA-i i MUP-u (djelatnik Alfateca navodi da će izmjena zakona o kaznenom postupku iz 2015. omogućiti primjenu ove vrste alata za policijske svrhe).

Iz komunikacije se vidi da je 5. ožujka 2015. peteročlana delegacija (uključujući i ključne osobe Z.B. i I.M.) boravila kod HackingTeama u Milanu na prezentaciji njihova proizvoda. Došli su vozilom registracije ZG-4471GD

Djelatnik Alfateca Igor Stjepanović piše talijanskoj firmi o proračunu SOA-e, o prioritetnim projektima SOA-e te naporima ravnatelja SOA-e u osiguravanju sredstava za pojedine projekte. Uz to navodi da se vikendom nalazi sa zamjenikom ravnatelja SOA-e.

Igor Stjepanović također najavljuje očekivanu promjenu vlasti na parlamentarnim izborima krajem 2015. godine te potrebu da se projekt realizira do tada.

Igor Stjepanović pojašnjava pojedinosti sustava zakonskog presretanja u RH te ulogu OTC-a, detalje o mogućoj implementaciji HackingTeam sustava, te unaprijed upozorava tvrtku HackingTeam o posebnim zahtjevima RH delegacije kako bi bolje mogli prikriti nedostatke ponuđenog rješenja.

Objavljeni su i podaci o kretanju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, njegovim susretima, načinu na koji funkcionira hrvatski obavještajni sustav. No unatoč osjetljivosti podataka, nakon njihove objave, navodi Jutarnji list, nije pokrenuta nikakva istraga. Riječ je o velikom sigurnosnom propustu koji nije sankcionirala ni SOA ni Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Jutarnji list