sirijski imigranti u hrvatskoj

Slovenska policija vratila je u petak hrvatskoj graničnoj policija četiri sirijska državljanina koji su u petak u ranim jutarnjim satima nezakonito zatečeni u Sloveniji u blizini Brežica, potvrdila je popodne policijska uprava Novo Mesto.

Kako se navodi, slovenska policija je u vozilu koji je vozio sirijski državljanin s pravom boravka na području Europske unije zatekla još četiri njegova zemljaka migranta na području Brežica, gdje su nezakonito ušli u Sloveniju. Protiv vozača koji je zadržan pokrenut je prekršajni postupak i zadržan je u Sloveniji, dok su četiri migranta platila globu i vraćeni u Hrvatsku.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak nakon sjednice vlade da je formirao međuresorsku ministarsku skupinu koja će pratiti problematiku imigranata i da je Slovenija spremna ako se val imigranata, koji su sada na Balkanu, usmjeri prema Sloveniji.

“Slovenija je spremna ako bi došlo do većeg dolaska imigranata “, kazao je Cerar na konferenciji za novinare, ali nije govorio o mogućnosti prihvata i onome što je potrebno za opskrbu mogućih imigranata na što su ga u razgovoru upozorili predstavnici humanitarnih i nevladinih ustanova.

Cerar je razgovarao i s ministricama obrane, vanjskih poslova, te rada i socijalne skrbi, navevši da Slovenija prema imigrantima treba postupati humano i s osjećajem vodeći računa i o svojim mogućnostima.

“Uvažavat ćemo načelo humanosti jer je riječ o ljudima koji trebaju pomoć i moramo pri prihvatu imigranata voditi računa o preraspodjeli tereta unutar EU-a”, kazao je slovenski premijer.

“Pri rješavanju izbjegličke problematike naša vlada će voditi računa i o slovenskim integracijskim mogućnostima, što će biti važan kriterij, isto kao i osiguravanje sigurnosti i nesmetanog djelovanja države”, kazao je slovenski premijer.

Prijašnjim planom Europske komisije Slovenija je bila pristala na kvotu od najviše 900 imigranata, ali sada navodi da bi reagirala humano ako bi ih bilo i više.

O pitanju imigranata s Bliskog istoka koji se sada nalaze u regiji, a žele u srednju i sjevernu Europu, u utorak će raspravljati i slovenski parlament. (Hina)