grobnica celjeFoto: fah

Na lokaciji Košnice blizu Celja slovenski arheolozi započeli su s ekshumacijom žrtava još jedne od masovnih grobnica nastalih na slovenskom teritoriju u vrijeme poraća, piše u petak mariborski list “Večer”.

Radovi na ekshumaciji jedne od triju jama u kojoj je prema pričanju lokalnih stanovnika zakopano 200 do 600 ubijenih se nastavlja, ali do sada otkopani kosturi ne potvrđuju pretpostavke da su žrtve civili iz Celja, ubijeni u svibnju 1945., naveli su stručnjaci koji rade na ekshumaciji.

Uz kosture je nađena vojnička oprema, iako se ne može isključiti da se u grobnici u donjim slojevima nalaze i civili, kazali su za mariborski dnevni list arheolozi.

Za sada uz kosture ubijenih nisu nađeni predmeti na osnovi kojih bi se moglo potvrditi jesu li ubijeni pripadali slovenskim domobranima, hrvatskim ustašama ili četnicima, a nisu pronađene niti identifikacijske pločice koje su nosili pripadnici Wehrmachta, piše list.

Sondiranje i ekshumacija masovnih grobnica u Košnicama počela je 2010. godine, kad je u jednoj jami nađeno više od stotinu žrtava.

Najčešće ranije pretpostavke bile su da su u Košnicama pobijeni i zakopani celjski Nijemci, ali i neki Slovenci iz toga grada.

Oko Celja su se po slovenskim povijesnim izvorima vodile borbe jačeg intenziteta pri povlačenju njemačkih i drugih vojnih postrojbi prema sjeveru početkom svibnja 1945. godine, a partizani su u grad ušli 10. svibnja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina